10 decembrie: Ziua Mondială a Drepturilor Animalelor
Ziua Mondială a Drepturilor Animalelor are loc în fiecare an pe 10 decembrie, pe aceași dată ca și Ziua Drepturilor Umane, așa cum se și cuvine, întrucât animalele au dreptul de a fi tratate cu respect, iar actele de cruzime inpotriva lor trebuie să se sfârșească, la fel de mult ca cele inițiate contra ființelor umane.
De sute, mii de ani, oamenii și-au omorât cu cruzime animalele pentru câștiguri ori satisfacții personale. Indiferent dacă este vorba despre exploatarea cărnii animalelor sau a blănurilor lor, justificarea că astfel de lucruri sunt făcute din pură necesitate a fost împinsă dincolo de limitele decenței, bunului simț.
În 1948, ONU a adoptat, pe 10 decembrie, Declarația Universală a Drepturilor Umane, ca urmare a torturilor îndurate de oameni în decursul celui de-al doilea război mondial, în lagărele de concentrare ale Germaniei naziste. După asta, organizații, asociații și persoane din toată lumea au cerut ca această declarație să se extindă și la regatul animalelor, susținând că 10 decembrie ar trebui să fie, totodată, o zi de promovare a drepturilor animalelor.
La 22 de ani după ce ONU a adoptat istorica sa declarație, cuvântul "specism" a apărut, în 1970, în scopul discutării și încurajării dialogului despre discriminarea față de ființe simțitoare, bazată pe speciile lor. Întreaga idee că animalele sunt inferioare și trăiesc pentru singurul motiv de a satisface nevoile și dorințele oamenilor reprezintă o prejudecată irațională. Așa cum anumite segmente ale rasei umane au de suferit din cauza rasismului, animalele suferă la fel, dacă nu mai mult., deoarece ele nu se pot apăra în nici un fel. De atunci, au fost organizate anual evenimente, demonstrații și strângeri de fonduri în toată media tradițională, pentru a se expune realitatea abuzurilor și exploatării animalelor.
9 decembrie: Ziua Internațională a Medicii Veterinare
Totuși, abia în în 1998, a fost proclamată o declarație oficială pentru drepturile animalelor. "Uncaged" ("Scos din cușcă"), o organizație de protecție a animalelor a creat Ziua Mondială a Drepturilor Animalelor pentru a scoate la lumină toate tipurile de violență contra animalelor. Fondatorii acestei zile au afirmat că, întrucât animalele nu pot protesta, milita sau vota pentru propria lor protecție, este responsabilitatea oamenilor să facă asta pentru ele.
Repere din istoria Zilei Mondiale a Drepturilor Animalelor
- Upton Sinclair publică "The Jungle" ("Jungla"), o carte care descrie operațiunile crude din abatoare.
- 22 martie 1980: În America este înființatăuna dintre cele mai mari organizații activiste pentru drepturile animalelor, PETA (People for Ethical Treatment of Animals / Oameni pentru tratamentul etic al animalelor).
- 2020: Cântăreața Cher, împreună cu mai multe organizații pentru drepturile animalelor, îl salvează pe Kaavan, "cel mai singuratic elefant din lume", după 35 de ani de captivitate în Pakistan.
Niciun comentariu: