13 decembrie: Ziua Cacao
Ziua Cacao este sărbătorită în fiecare an pe 13 decembrie. Cacao este , de obicei, constituită dintr-o băutură caldă, chiar fierbinte, produsă din acest produs vegetal, în combinație cu apă și zahăr. Unii o numesc ciocolată caldă / fierbinte, ceea ce poate provoca nițică confuzie. Ciocolată caldă este preparată prin utilizarea de ciocolată măcinată conținând unt de cacao.
Ciocolata are o istorie îndelungată. Primele dovezi istorice despre folosirea de cacao provin de acum 5.000 de ani. Desigur, ciocolată de odinioară era foarte diferită de cea cunoscută în prezent, întrucât era puțin zahăr la îndemână. Băutură de ciocolată era aromată cu vanilie, ardei iuți, și era servită de-a lugul întregului an. A fost populară în perioda Olmec din America (anii 1.500 î.Hr. până în anii 400 î.Hr.), unde era utilizată în ritualuri religioase. În Mesoamerica precolumbiană era întrebuințată ca monedă de schimb.
A fost descoperită de exploratorii europeni în America de Sud. Spaniolii aveau părerea că avea o aromă amară, neplăcută. De fapt, gustul pentru ciocolată se formează în timp. Abia când a fost introdusă în Europa și adoptată ca o băutură de lux de cei avuți, a început să fie îndulcită. Acest lucru a condus la inventarea ciocolatei cu lapte. În 1828, această ciocolată sub formă de pudră a fost disponibilă pentru consum. Curând după aceea, s-au dezvoltat bucățile de ciocolată și cacao fierbinte instant.
12 decembrie: Ziua de Asigurare Universală a Serviciilor de Sănătate
Cele trei varietăți proeminente de cacao sunt Forastero, Trinitario și Criollo. Forastero este cea mai folosită variantă, reprezentând 90% din producția mondială de cacao. Trinitario își are originea în Trinidan și este o versiune hibridă de cacao. Criollo este predispusă la boli și este mai puțin obișnuită, fiind cultivată, în special, în Venezuela.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu