15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
Cu prilejul anualei a Zi Internaționale a Ceaiului din 15 decembrie, suntem îndemnați să lăsăm deoparte cafeaua, Coca Cola, Pepsi și băuturile energizante pentru a ne delecta cu cea mai populară băutură din lume. Ziua acesta caută crească conștientizarea despre impactul comerțului cu ceai din întreagă lume. Deși această sărbătoare există din 2005, abia în 2019 ONU a introdus-o, pe 21 mai , în calendarul său. Desigur, le putem sărbători pe amandouă, fiindcă cine nu își dorește un ceai dublu?
Nu este, cred, nici un mod mai bun de a începe ziua decât cu aroma și gustul plăcut a ceaiului. Conform legendei, ceaiul a fost descoperit cu peste 4.000 de ani în urmă, în China, de împăratul Nun Shen. Cu ocazia unei vizite într-o regiune îndepărtate a imperiului, frunzele unui arbore din apropiere, l-au ademenit pe împărat, într-un vas cu apă fiartă pe care servitorii săi o puseseră peste foc. Aroma împrospătatoare l-a ispitit să guste din băutură, și așa s-ar fi ivit prima ceașcă de ceai.
În secolul al XVI-lea, ceaiul și-a făcut drum către Europa, fiind adus aici de neguțători olandezi, devenind apoi o marfă comercializată pe larg grație înființării Companiei de Est din Anglia. Restul, așa cum se spune, este istorie.
Alături de gustul și semnificațiile sale, ceaiul a contribuit la o dezvoltare culturală și socioeconomică relevantă. Cultivat în peste 35 de țări, sprijină traiul a peste 13 milioane de oameni.
14 decembrie: Debutul Zilelor Halcionului
Inițiată de sindicate, în 2005, Ziua Internațională a Ceaiului sărbătorește beneficiile sale pentru sănătatea umană, importanța economică și moștenirea sa culturală.
Repere din istoria Zilei Internaționale a Ceaiului
- Anul 350 d.Hr.: Un dicționar chinezesc menționează pentru întâia oară ceaiul sub denumirea de "Erh Ya".
- 1211: Buddhistul japonez Eisai scrie prima carte japoneză despe ceai, intitulată "Kitcha-Yojoki" sau "cartea sănătății ceaiului".
- 1773: Disputele despre taxele pentru ceai conduc la "Boston Tea Party" din America, când cetățeni înfuriați de colonialismul britanic, împreună cu negustori, au aruncat peste bordul a trei nave 342 de cufere cu ceai.
- Thomas Lipton își deschide primul magazin de ceai în Glasgow.
Niciun comentariu: