16 decembrie: Ziua Pulovărului Urât de Crăciun
În adâncurile întunecate ale garderobelor multor oameni se află câte un pulovăr colorat fistichiu, strident, jenant de purtat în afară celor câteva zile ale sărbătorilor iernii, care, dacă nu ar fi Ziua Pulovarului Urât de Crăciun din 16 decembrie, nu ar vedea, probabil, niciodată lumina zilei.
În limba română nu avem vreun cuvânt care desemneeze ceva atât de înfiorător, cât și prețuit, dar, în alte limbi există. În japoneză este cunoscut ca și "bukasawa", iar în franceză ca "jolie laide". Iar ideea că există unele e lucruri din viață atât de înfiorătoare este, de fapt, chiar frumoasă!
Când moda "Jingle Bell Sweater" (Pulovărul cu clopoței) a început în anii 1950, a accentuat toate căile prin care Crăciunul și sărbătorile de iarnă au pornit să fie comercializate în SUA și alte țări occidentale. Confecționate cu modele fanteziste, pulovarele urâcioase au fost purtate frecvent de personalități de la televiziune.
Au durat câteva decenii până când pulovărele au căpătat un nou avânt în acest context. În anii 1980, puloverul urât de Crăciun a ajuns să fie nițel o afirmație simbolică, fiind îmbrăcat de personaje fictive din filme și seriale TV.
Au durat câteva decenii până când acest pulovere oribile au fost relansate. Au revenit la modă în anii de după 2.000, datorită filmului "Jurnalul lui Bridget Jones".
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
În prezent, mai cu seamă în America, pulovarele urâte de Crăciun au devenit mai populare ca oricând. Fie că ne referim la unele din epoca purtate de bunica sau înfățișând glume nesărate de Crăciun din filme de demult.
Această zi a fost creată de doi oameni din Vancouver, Canada, care au decis să folosească ideea ca o oportunitate de strânge bani pentru tratamentul cancerului de care avea nevoie un prieten de-al lor.
Ziua Pulovarului Urât de Crăciun a fost proclamată oficial în 2012, de primarul orașului Vancouver, Gregor Robertson.
Niciun comentariu: