17 decembrie: Ziua Siropului de Arțar
Anual, Ziua Siropului de Arțar din 17 decembrie este dedicată acestui aromatizand vâscos, dar delicios, pe care oamenii din diferite țări îl presară aproape peste orice, de la clătite pâna la ouă, salată și carne făcută la grătar.
Originea producției de sirop de arțar poate fi trasată în urmă cu mii de ani, în regiunea de nord-est a Americii. Aici a fost, mai întâi, adunat din arțarii abundenți de către indigeni. Deși nu este sigur cum și de ce au început extragerea sa, este indiscutabil că seva de arțar a ajuns să fie un ingredient cheie într-o varietate de mâncăruri.
Sosirea coloniștilor europeni a înlesnit introducerea de sirop de arțar în continentul lor mamă, îndrăgirea gustului acestui bioprodus arboricol împletită cu aprecierea pentru utilitatea sa. A fost un înlocuitor popular al zahărului de trestie, care avea inconvenientul că trebui să fie importat din regiunea Indiilor de Vest.
Capacitatea siropului de arțar de a fi atât în formă lichidă, cât și cristalizată, l-a făcut o sursă ideală pentru zahărul concentrat. Metodele de extragere a siropului de arțar ale coloniștilor au fost diferite de cele ale indigenilor.
16 decembrie: Ziua Pulovărului Urât de Crăciun
În prezent, consumul de sirop de arțar nu mai este rezervat unor bogătași sau unor evenimente de celebrare speciale, fiind folosit în toată lumea, inclusiv în țări ca Japonia și Coreea de Sud. Canada produce cea mai mare parte a siropului de arțar din lume, cu un export total de peste 270 de milioane de dolari.
Pentru producerea a 3,785 litri de sirop de arțar sunt necesari aproximativ 151,4 litri de sevă de arțar.
Niciun comentariu: