19 decembrie: Ziua Bomboanelor Tari
În fiecare an, Ziua Bomboanelor Tari (hard candies) ne aduce aminte de zilele copilăriei sau ne îndeamnă să fim din nou copii, și să picăm pradă magiei bomboanelor pe care țineam mult timp în gură pentru a le extrage aroma. În Evul Mediu, zahărul (singurul adevărat ingredient din bomboane) era extrem de scump, așa că bombonicile din acea vreme erau accesibile numai fețelor regale și bogătașilor.
De-a lungul anilor, cofetarii au rafinat procesul de producere a lor până la o știință exactă, știind foarte bine cât de fierbinte trebuia să fie zahărul pentru a crea delicioasele bomboane tari, lipicioase, de supt, crocante și trosnitoare.
Repere din istoria Zilei Bomboanelor Tari
- Secolul al XIII-lea: Bomboanele din zahăr cristalizat sunt preparate și vândute în țările bogate, alcătuite din trestie de zahăr.
- 1844: John Millar înființează o brutărie în Leith, Marea Britanie, și, la scurt timp după aceea, începe să producă bomboane tari din lemn dulce și coacăze negre.
18 decembrie: Ziua de Apreciere a Fulgului de Nea
- Anii 1.900: Pe subcontinentul indian devin populare "chikki", bomboane tari din zahăr topit în amestec cu diferite fructe uscate.
- 1947: Este inventată de către un farmacist prima mașină pentru bombonele de tip pastile crocante.
Bomboana tare este medicinală?
Desigur, nu orice bomboană tare este bună pentru organism. La origine, acest tip de bomboane erau făcute cu lămâie sau mentă pentru a fi administrate bolnavilor cu probleme de stomac.
Bomboanele tari ne pot crește istețimea?
Ceea ce a fost o legendă a căpătat în zilele noastre o bază științifică. Cercetătorii de la Universitatea Cincinnati, SUA, au descoperit că sugerea de bomboane de mentă în timpul unui test poate mări capacitatea de concentrare. Alte studii au arătat că un aport rapid de zahăr poate ajuta oamenii să persevereze un timp mai îndelungat în sarcini dificile și să-și amâne recompensele pentru ele.
Niciun comentariu: