2 decembrie: Ziua Mondială de Alfabetizare Digitală
Celebrată în fiecare an pe 2 decembrie și creată de N.I.T.T., Ziua Mondială de Alfabetizare Digitală are scopul de a crește alfabetizarea digitală printre oameni, îndeosebi printre femei și copii. Deși calculatoarele au devenit ceva obișnuit în prezent, Ziua Mondială de Alfabetizare Digitală ne reamintește să ne aducem contribuția pentru a face computerele accesibile și ușor de neînțeles pentru cei nefamiliarizați încă cu ele.
Ziua Mondială de Alfabetizare Digitală a fost lansată în 2011 de compania indiana NITT (National Institute of Information Technology / Institutul Național de Tehnologie a Informație) pentru se sărbători cea de-a douăzecea aniversare a fondării acestei companii de către Rajendra Singh Pawar Vijay K. Thadani, o companie de dezvoltare a talentului și abilităților din domeniul IT.
NITT a recurs la crearea acestei zile ca urmare a unui studiu care a relevat că bărbații reprezintă majoritatea utilizatorilor de computere din lume. Drept rezultat, compania s-a dedicat cauzei de a educa un număr cât mai mare de femei și copii de a-și însuși abilități de alfabetizare digitală. De la întemeierea sa, în 1981, compania s-a răspândit în peste 30 de țări.
1 decembrie: Ziua Prizonierilor pentru Pace
Istoria computerului a început în anii 1820, când Charles Babbagea proiectat "motorul diferenței", un calculator capabil să performeze calcule simple. Înainte de această invenție, oamenii foloseau tot felul de dispozitive pentru a face calcule, precum abacul, oasele lui Napier, mașina de calculat Pascaline și roata lui Leibniz. Ceea ce deosebea motorul de "diferență" de celelalte mijloace de calcul era faptul că era acționat de abur și putea rezolva chiar tabele logaritmice.
De atunci, calculatoarele au trecut prin variate îmbunătățiri și forme pentru a deveni, în cele din urmă, desktopuri, laptopuri, tablete și telefoane. În trecut, un calculator (cu cartele perforate) putea fi la fel de mare cât o cameră, dar, grație tehnologiei moderne, putem ține acum aproape toate aceste dispozitive tehnologice în palmele noastre.
Niciun comentariu: