20 decembrie: Ziua Tubului Catodic
Ziua Tubului Catodic este marcată an de an pe 20 decembrie, în semn de apreciere a tehnologiei de care am beneficiat grație acestuia. Un tub catodic este unul cu vid cilindric , alcătuit dintr-un electrod de comandă, un anod de focalizare, unul de accelerare și un sistem de plăci de deflexie ...
pentru devierea fasciculului de electroni pe cele două direcții X și Y, o parte frontală ce are un ecran, acoperit spre interior cu substanțe luminofere, care devine luminos în punctul care este lovit de fascicolul de electroni și o zonă tronconică care are depus în interior un strat bun conducător de electricitate cu rolul de ecranare și colectare a electronilor după ce au lovit ecranul.
Imaginile create astfel apar pe un ecran al unui televizor sau monitor al unui calculator. De asemeni, ele pot fi forme ondulatorii electrice pentru osciloscoape, radare și altele.
Numele inițial al tubului catodic a fost cel de "kinescop". Invenția acestuia a fost patentată de un inginer rus, Vladimir Zvorikin, în 1938. Sărbătoarea din 20 decembrie este dedicată aniversării acestui patent.
19 decembrie: Ziua Bomboanelor Tari
Imaginile create de tubul catodic sunt produse prin modelarea, accelerarea și deflectarea razelor de cationi pe un ecran. Electronii încărcați negativ sunt cunoscuți că și catiozi. Întreaga porțiune a tubului este scanată regulat și metodic într-un model predefinit pe un televizor ori un monitor de computer cu tub catodic. Acest proces este numit "Naster".
Primele tuburi Crookes, conținând raze catodice, au apărut în 1869. Cea dintâi reiterare a tubului catodic a fost realizată de omul de știință german Ferdinand Braun. Numele prototipului acestuia a fost "tubul Brown". Germania a produs primele televizoare cu tub catodic disponibile comercial în 1934. Spre finele anilor 2.000, tehnologia ecranelor plate a început, gradual, să ia locul celei cu tub catodic. Astfel de ecrane sunt întâlnite în varietăți precum LCD, OLED și cu plasmă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu