8 decembrie: Ziua Imaculatei Concepții
Un reper foarte important al învățăturii creștine este celebrat anual în biserica catolică sub numele Zilei Imaculatei Concepții, și în cea ortodoxă, ca Ziua Neprihănitei Zămisliri. Deși Fecioara Maria s-a născut pe cale biologică naturală, catolicii cred că ea a fost "imaculată" la nașterea sa datorită intervenției lui Dumnezeu, care a eliberat-o de păcatul originar.
De-a lungul istoriei, Imaculata Concepție a prilejuit multe dispute teologice. Subiectul a rămas deschis dezbaterii până pe 8 decembrie 1854, când papa Pius al IX-lea l-a declarat ca fiind un principiu esențial al credinței în biserica catolică. Declarația scrisă a acestui principiu este intitulată "Ineffabilis Deus", care clarifică importanța conceptului divin de Imaculată Concepție în biserica catolică.
În multe biserici, îndeosebi cea catolică, au loc cu această ocazie liturghii ori servicii speciale. La Roma, la baza Collona della Immacolata, cu o înălțime de 12 metri, încununată de statuia Maicii Domnului, papa depune anual o coroană. Membrii serviciului de pompieri agață o cununa florală pe brațul statuii.
Sărbătoarea Imaculatei Concepții este una publică în multe țări. În Guamo, este cunoscută ca "Ziua Doamnei Noastre din Camarin", onorând o statuetă din lemn numită Santa Marian Kamalen.
Repere din istoria Zilei Imaculatei Concepții
- Secolul al II-lea: Prima referință la mama Mariei, Ana, apare în Evanghelia după Iacov, care povestește despre Neprihănita Zămislire a Maicii Domnului.
- Secolul al V-lea: Biserica creștină orientală celebrează "Sărbătoarea Concepției a celei mai sfinte și mai presus de orice mame a lui Dumnezeu", pe 9 decembrie, în Siria.
7 decembrie: Ziua Vatei de Zahăr
- Secolul al VIII-lea: Sărbătoarea este transferată bisericii catolice, care începe să o marcheze pe 8 decembrie.
- Secolele al XII-lea - XIII-lea: Doctrina Imaculatei Concepții este dezbătută intens între franciscani și dominicani, cel mai notabil de Sfântul Toma de Aquino.
- 6 decembrie 1708: Sărbătoarea are loc pentru prima oară ca "Zi Sfântă Obligatorie", sub egida papei Clement al XI-lea.
- 8 decembrie 1854: Celebrarea Imaculatei Concepții este desemnată oficial ca zi sfântă de papa Pius al IX-lea.
Niciun comentariu: