9 decembrie: Ziua Internațională a Medicii Veterinare
Celebrată an de an pe 9 decembrie, Ziua Internațională a Medicii Veterinare recunoaște munca importantă a organizațiilor ale căror viziuni și misiune este să promoveze un sector veterinat puternic și unificat care să protejeze animalele și, totodată, sănătatea și bunăstarea umană.
Practica de a avea grijă de animale și a le preveni și vindeca bolile a început din neolitic, o perioadă din care există prima dovadă a unei vaci supuse trepanației, un tip de operație chirurgicală a craniului implicând facerea de găuri pentru tratarea rănilor sau durerii. "Vindecarea calului" a fost una dintre cele dintâi profesii veterinare organizate, care a apărut în lumea arabă în secolul al IX-lea, din cauza importanței militare și economice a cailor. Potcovarii din Londra au fost chiar încurajați de Lordul Primar, în 1356, să formeze o tovărășie pentru a-și îmbunătăți practica de îngrijire a cailor.
Eforturile de profesionalizare din Franța au crescut după ciuma bovinelor, iar prima școală veterinară a fost înființatăîn această țară în 1762, de către Claude Bourgelat, devenit în prezent o legendă din domeniu. Alte societăți legate de agricultură și industrie au avut, de asemeni, un rol vital în consacrarea profesiei de îngrijire veterinară , datorită intereselor inrepatrunse ale acestor ramuri economice.
Cea dintâi școală veterinară din Marea Britanie a fost creată în 1790, în vreme ce în America a trebuit să treacă aproape un secol înainte de a fi fondat primul colegiu veterinar public, la Universitatea de Stat Iowa.
8 decembrie: Ziua Imaculatei Concepții
Potrivit ultimelor date, există 309.144 de medici veterinari în Europa, și 133.394 în America.
Lucruri interesante despre medicina veterinară
- Bourgelat, fondatorul primei școli veterinare a fost, mai întai, directorul Academiei de Călărie din Lyon.
- Cercetările bolilor vitelor au condus la dezvoltarea unui vaccin al virusului uman Papilloma, care provoacă cancerul cervical la femei.
- În mod asemănător, un vaccin creat pentru sectorul avicol a fost și primul vaccin anticancerigen pentru oameni.
- În zilele noastre, există numeroase studii care arată scăderea tensiunii sanguine, a colesterolului și a riscului de accident vascular cerebral printre familiile cu animale de companie.
- 60% dintre bolile care apar printre oameni sunt zoonotice sau transmise de animale, în special din cele din sălbăticie.
Niciun comentariu: