12 ianuarie 2023: Ziua Greutate Sănătoasă, Înfățișare Sănătoasă
Ziua Greutate Sănătoasă, Înfățișare Sănătoasă este celebrată anual în a doua joi din ianuarie. Aceasta încurajează oamenii să-și prioritizeze sănătatea prin luarea în considerare a greutății lor corporale. Cât cântărim ne influențează major starea de sănătate și felul cum ne simțim.
Dacă în 2023 Ziua Greutate Sănătoasă, Înfățișare Sănătoasă pică pe 12 ianuarie, în următorii ani se desfășoară astfel: 2024 - 11 ianuarie, 2025 - 9 ianuarie, 2026 - 8 ianuarie.
Contrar credinței populare, nu trebuie să fim subțiratici sau foarte slabi pentru a ni se certifica statutul de sănătate de calitate. Greutatea noastră poate oscila mai mult către plus , și să fim, totuși, sănătoși.
Greutatea reprezintă forță gravitației unui obiect / unei ființe și, de aceea, depinde de contextul obiectului/ființei. Greutatea corporală ne poate fi influențată de numeroși factori cum ar fi masa oaselor, înălțimea, etc. și, de aceea a devenit esențial să găsim o cale de a ne evalua greutatea în termeni de statut de sănătate. Acest lucru a condus la invenția unei scări de măsurare precum Indicele de Masă Corporală (IMC) ori Body Mass Index (BMI).
BMI este o valoare derivată din masa și înălțimea unei persoane. Ea poate fi obținută dintr-un tabel sau printr-un calcul presupunând împărțirea greutății noastre în kilograme la pătratul înălțimii noastre în metri. IMC este un sistem viabil de estimării a greutății unui om, categorisindu-l ca fiind sub greutatea normală, cu greutatea normală sau peste greutatea normală ori obez, bazându-se pe masă țesuturilor sale (mușchi, grăsime și oase) și înălțimea sa.
11 ianuarie: Ziua Internațională a Egalității în Muncă
Adolphe Quetelet, astronom, matematician, statistician și sociolog belgian a pus bazele IMC între 1830 și 1850. Termenul modern de "indice al masei corporale", constând din divizarea greutății corporale umane la pătratul înălțimii acesteia a apărut într-o lucrare publicată în ediția din 1972 a "Jurnalului de boli cronice". BMI ori IMC sub 18,5 indică riscul de a fi subponderal, iar cel de peste 25 riscul de a fi supraponderal sau chiar obez. Acest index poate totuși să difere în funcție de varsta, rasă și țară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu