16 ianuarie: Ziua Mâncării Picante / Condimentate

 16 ianuarie este anual Ziua Mâncării Picante / Condimentate, o zi în care putem celebra și devora unele din cele mai delicioase și mai "fierbinți" bucate din lume. Fiecare țară de pe glob are propriul stil de gătit și propriile rețete. Și, în vreme ce în unele națiuni sunt preferate mâncărurile cu gusturi medii, în altele se află la loc de cinste preparate iuți care ne pot face să înghițim pe loc o întreagă carafă cu apă!


Mirodeniile și plantele iuți sunt consumate de peste 6.000 de ani pentru a adăuga aromă hranei și pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate.    

                        

16 ianuarie: Ziua Mâncării Picante / Condimentate

Grecii antici importau mirodenii orientale precum piper, scorțișoară și ghimbir din zona mediteraneeană. Potrivit surselor, în anii 460-377 î.Hr., Hipocrate a scris despre ierburi și mirodenii ce includeau șofranul, scorțișoara, cimbrul, coriandrul, menta și măghiranul. 


Teophrastus, "părintele botanicii", în cele două cărți ale sale, a menționat circa 600 de mirodenii în perioada dintre 372 și 287  î. Hr. Romanii au dat mirodeniilor o nouă utilizare, în producerea de vinuri aromate, balsamuri și uleiuri aromate. Unele mirodenii erau folosite pentru cataplasme și plasturi, având proprietăți de vindecare remarcabile. Curcumuna era întrebuințată în medicina ayurvedica pentru a se trata afecțiuni ca artrita, durerile de cap, greața și tulburările autoimunitare.


15 ianuarie: Ziua Wikipedia


Asta nu este tot. Capsaicina, o componentă activă a ardeilor iuți, este cunoscută că având capacitatea de a distruge celulele cancerului. Un studiu din 2015 din SUA și China a descoperit că prin consumul de mâncare picantă șase sau șapte zile pe săptămâna sunt scăzute ratele mortalității cu circa 14%.


Lucruri interesante despre plantele picante


- În Mexic se găsesc peste 60 de specii de ardei iute.


- Mâncatul de hrană iute, condimentată are capacitatea să reducă greutatea corporală și să îmbunătățească metabolismul.


- Carolina Reaper ("secerătorul carolina") este cel mai "tare" ardei iute din lume potrivit cărții recordurilor mondiale Guinness.


- În limba japoneză, "ardeiul iute" poartă numele de "shishito".


- O ceașcă cu ardei iuți conține aproximativ 107 miligrame de vitamina C.


16 ianuarie: Ziua Mondială a Zăpezii

16 ianuarie: Ziua Mâncării Picante / Condimentate 16 ianuarie: Ziua Mâncării Picante / Condimentate Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 15, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.