2 ianuarie: Ziua Mondială a Introvertitului
Ziua Mondială a Introvertitului este celebrată an de an pe 2 ianuarie, după festivitățile zgomotoase ale trecerii într-un an nou, când introvertiții pot, în sfârșit, să profite de ceva pace și liniște pentru a-și reîncărca bateriile sociale. Ziua Mondială a Introvertitului este recunoscută ca una menită înțelegerii mai bune a numeroșilor introvertiți din lume, fiind singura sărbătoare care este cel mai potrivit marcată nu prin organizarea unei petreceri, ci prin anularea uneia.
Introvertiții preferă medii înconjurătoare liniștite și angajamente sociale limitate, și sunt cei mai fericiți în propria lor companie. Ziua Mondială a Introvertitului a fost inițiată de Felicita Heyne, psiholog și autoarea germană a cărții electronice gratuite "Happily Introverted Ever After" ("Fericit introvertit pentru totdeauna").
Pe 20 septembrie 2011, Heyne a scris o postare intitulată "Iată de ce avem nevoie de Ziua Mondială a Introvertitului" pe website-ul său. În articol, aceasta a spus o astfel de zi ar fi cel mai important timp pentru ascuțirea conștientizării lumii despre specificul introvertiților. Ea a evidențiat unele discriminări cu care aceștia se confruntă din cauza excluderii și subaprecierii lor de către societatea generală.
Psihiatrul elvețian Carl Gustav Jung a fost printre primii oameni care au definit introvertirea ca un concept în context psihologic. În cartea sa din 1921, "Tipuri psihologice", el a teoretizat că fiecare ființă umană se încadrează în una din două categorii, introvertită sau extrovertită, și a comparat introvertiții cu zeul grec Apollo, care aruncă o lumina asupra înțelegerii. A afirmat că introvertiții sunt focalizati pe lumea lor interioară a reflecției, visurilor și viziunilor, ceea ce-i face dezinteresați să se alăture activităților altora. De atunci, psihologii au dezvoltat teorii mult mai extinse despre introvertiți și introvertire.
Lucruri interesante despre introvertiți
- Doar pentru că introvertiții se simt bine în singurătate nu înseamnă că își doresc tot timpul să fie singuri. Ei se bucură, din când în când, de tovărășia altor oameni.
- Introvertiții rămân adeseori tăcuți și pot acționa cu stângăcie în decursul interacțiunii lor sociale, dar asta nu înseamnă că încearcă intenționat să fie nepoliticoși.
- Odată ce un introvertit ajunge să se simtă confortabil împreună cu o persoană, acesta își scoate la iveală copilul său interior.
- De fapt, unii dintre cei mai vestiți vorbitori publici sunt introvertiți, inclusiv fostul președinte al SUA, Barack Obama.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu