22 ianuarie 2023: Anul Nou Chinezesc 2023
Dacă simțim că pământul ni se cutremură sub picioare pe 22 ianuarie 2023, nu trebuie să ne înspăimântam! Este, pur și simplu, Anul Nou Chinezesc, unul sărbătorit de 20% din populația lumii, marcat prin focuri de artificii, mâncare bună, plicuri roșii și binecuvântări pentru toți!
Această celebrare este numită, de obicei, Festivalul Iernii în China continentală, fiind una din mai multele sărbătoriri ale Anului Nou din Asia. Prima zi a Anului Nou Chinezesc are loc anual odată cu apariția lunii noi, între 21 ianuarie și 20 februarie. Este o sărbătoare majoră incluzând Anul Nou coreean, Tet din Vietnam și Losar din Tibet. De asemeni, se desfășoară în regiuni și țări cu o semnificativă populație chineză, precum Singapore, Indonezia, Malaezia, America de Nord și Europa.
În 1928, partidul Kuomintang din China a decretat că Anul Nou Chinezesc va pica pe 1 ianuarie, conform calendarului gregorian, dar această hotărâre a fost abandonată în urma opoziției copleșitoare a chinezilor. În 1967, în decursul așa-zisei revoluții culturale, celebrările oficiale ale Anului Nou au fost interzise în China.
Consiliul de stat al republicii populare chineze a anunțat că cetățenii trebuiau să-și schimbe obiceiurile, să aibă un Festival al Primăverii revoluționar, și că, de vreme ce oamenii trebuiau să muncească în Ajunul Anului Nou Chinezesc, vor avea o zi liberă cu ocazia Festivalului Primăverii. Celebrarile publice ale Anului Nou au fost însă reinstituite în timpul reformei economice chinezești.
Festivalul Anului Nou Chinezesc a fost dedicat tradițional onorării zeilor și străbunilor. Seara dinaintea acestei zile este adeseori considerată ca o ocazie pentru familiile chinezești de a se reuni anual la o cină. Se obișnuiește, totodată, ca în fiecare gospodărie să se facă o curățenie generală, astfel încât să se măture, să se înlăture orice ginion din anul trecut și să se facă loc norocului din anul următor.
2023: Anul Chinezesc al Iepurelui de Apă
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu