7 ianuarie 2023: Anul Nou Mahayana
Anul Nou Mahayana este celebrat în 2023 pe 7 ianuarie de buddhiștii din întreaga lume. Mahayana este una din cele două ramuri principale ale buddhismului și este cel mai mult practicată în Asia de nord-est, în China, Japonia, Tibet, Taiwan, Mongolia și Coreea. Fiecare regiune are propriile sale obiceiuri și tradiții de practicare a Mahayana.
Dacă în 2023 Anul Nou Mahayana are loc pe 7 ianuarie, în 2024 se desfășoară pe 25 ianuarie, iar în 2025 pe 14 ianuarie.
Cuvântul "Mahayana" înseamnă "Marele Vehicul", fiind interpretat în diverse feluri de adepții buddhismului. Credința buddhistilor Mahayana este că iluminarea sau Nirvana eternă poate fi atinsă în decursul vieții unui om. Această stare excepțională poate fi obținută nu numai de către călugări, ci și de practicanții regulați ai buddhismului. Țelul suprem pentru oricare dintre ei este să nu rateze oportunitatea iluminării.
Data Anului Nou Mahayana diferă de la țară la țară în funcție de tradițiile și obiceiurile sale. Unii buddhiști îl marchează pe 1 ianuarie, odată cu Anul Nou gregorian, iar alții așteaptă pentru asta Luna plină din ianuarie. Sărbătorirea presupune rugăciuni extinse și onorarea zeilor buddhiști. Statuilor zeilor li se arată respect prin îmbăierea lor. Cu ocazia Anului Nou Mahayana sunt vizitate templele, în care sunt dedicate cântece de spiritualitate zeităților. Totodată, sunt aprinse lumânări ca simboluri ale fericirii și norocului din noul an.
Anul Nou Mahayana este și o vreme de interiorizare și autoreflecție. Sunt extrase învățături din greșeli trecute, în scopul adoptării unei mai bune versiuni a sinelui, perfecționării individuale. Norocul este îmbunătățit, sporit inclusiv prin curățarea și decorarea caselor și achiziționarea de cadouri pentru cei dragi.
6 ianuarie: Ziua Celor Trei Regi / Magi
Repere din istoria Anului Nou Mahayana
- Anul 563 î. Hr.: Se naște Buddha, ca prințul Siddharta Gautama, în Nepal.
- 528 î. Hr.: Buddha atinge iluminarea sub un copac, la Bodh Gaya (Bihar, India).
- 483 î. Hr.: Buddha ajunge la Nirvana (eliberarea din cercul renașterii) și moare într-o stare de adâncă meditație.
- 269 - 231 î. Hr.: În decursul domniei regelui Ashoka, patron al buddhismului, această religie începe să se răspândească în toată Asia.
7 ianuarie: Ziua Furcii de Tors
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu