19 februarie: Ziua Mondială a Balenei

 Ziua Mondială a Balenei este sărbătorită anual în a treia duminică din februarie, încurajând aprecierea acestor creaturi acvatice extrem de importante pentru ecosistem. Dacă în 2023 are loc pe 19 februarie, în următorii ani se desfășoară astfel: 2024 - 18 februarie, 2025 - 16 februarie, 2026 - 15 februarie.


Această zi subliniază și acțiunile umane care au creat dificultăți vieții marine, precum aruncarea deșeurilor în oceane și schimbarea climatică. 


 Marile noastre oceane albastre sunt casa unora din cele mai fascinante viețuitoare care, de-a lungul secolelor, au fost vânate din diverse motive. În prezent, se confruntă cu o altă provocare, pierderea habitatului lor.   

                                      

19  februarie: Ziua Mondială a Balenei

Din cauza acestei probleme, în 1980, Ziua Mondială a Balenei fost inițiată în Maui, Hawai, pentru a onora balenele cu cocoașă care obișnuiesc să înoate pe coastele acestei insule tropicale. Sărbătoarea s-a născut din ideea lui Greg Kauffman, fondatorul Fundației Balenei din Pacific. El a dorit să crească, astfel, conștientizarea despre amenințarea de extincție a balenelor cu cocoașă.


De atunci, balenele au devenit principala focalizare a Festivalului Balenei din Maui. Cu acest prilej, oamenii se adună pentru a se bucura de tot felul de parade de pe apă și personaje costumate spectaculos.


Ceea ce a debutat în Hawai s-a răspândit în întreaga lume. Celebrarea internațională caută să promoveze conștientizarea despre oceane, care nu mai sunt la fel de sănătoase ca altădată. Se evidențiază în acest mod necesitatea unei chemări la acțiune, astfel încât casele balenelor să fie  locuri sigure în care să trăiască. 


Balenele se remarcă prin diversitatea lor. Cea albastră crește până la 30 de metri în lungime și este cea mai mare de pe pământ. Cele mai mici balene, pitice (Kogia sima), au între 2 metri și 2,7 metri lungime.


18 februarie: Ziua de Apreciere a Policarului


Repere din istoria Zilei Mondiale a Balenei


- Anii 2.000 î.Hr.: Oamenii din Japonia și Norvegia încep să vâneze balene.


- 1946 : Memorandum despre balene. Internațional Whaling Commission  adoptă un moratoriu despre vânarea balenelor, limitând astfel numărul celor vânate anual.


- 2010: Un studiu consideră că balenele au o influență pozitivă asupra productivității pescuitului oceanic.


- 2011: O fosilă a unei balene cu patru picioare este descoperită în Peru.


19 februarie: Ziua Shivaji Jayanti


19 februarie: Ziua Mondială a Balenei 19  februarie: Ziua Mondială a Balenei Reviewed by Diana Popescu on februarie 18, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.