22 februarie: Ziua Europeană a Victimelor Criminalității
Marcată anual pe 22 februarie, Ziua Europeană a Victimelor Criminalității este utilizată pentru a crea conștientizarea despre chestiuni pertinente ținând de securitatea oamenilor. Aceste probleme se extind din cauza culturii omniprezente a tăcerii și a prejudecății îngrozitoare că lucrurile rele li se întâmplă numai "altora", dar nu și nouă înșine.
Ziua Europeană a Victimelor Criminalității a fost înființată de Victim Support Europe (VSE) / Europa Sprijinului Victimelor, o organizație care amintește mereu despre pentru drepturile victimelor criminalității și militează pentru acestea. Sub îndrumarea VSE se află 61 de instituții de sprijin a victimelor din 31 de țări europene.
Un număr estimat de 75 de milioane de oameni sunt victime ale criminalității în întreaga Europa. Deși ar trebui să li se acorde acces nestânjenit de nimic la justiție, acest lucru este, din nefericire, mai curând o excepție decât o normă. Atât în Europa, cât și în lume, structurile desemnate să ne protejeze sunt frecvent incapabile să facă asta.
Victime ale abuzului mental și fizic (ori amândorura) se străduiesc să facă apel la justiție. De ce legea se adaugă traumelor lor este, poate, de neînțeles. Multora dintre victemele criminalității li se neagă drepturile justificate atunci când raportează astfel de incidente.
Ziua Europeană a Victimelor Criminalității țintește să schimbe asta. În prezent, statele membre ale Uniunii Europene își reiterează dedicarea pentru dreptate pentru toți cetățenii. Oricine are dreptul la un mediu sigur, a raporta criminalitatea și a avea acces, în acest sens, la justiție!
Ziua Europeană a Victimelor Criminalității se focalizează pe grupurile care pot fi cele mai vulnerabile, copii, femei, tineri și persoane cu dizabilități.
21 februarie 2023: Ziua de Naștere a Zeului Pământ
Repere din istora Zilei Europene a Vicitmelor Criminalității
- 1987: Codul german de procedură criminală dă victimelor dreptul de a participa la procese, a face apel față de verdicte și a cere compensații.
- 2003: Estonia lansează "Manualul de sprijin al victimei", evidențiind nevoia de a se acorda ajutor victimelor și oferirea acestora a unui suport practic și material.
- 2005: Danemarca permite compensații pentru danezii și cetățenii străini care au suferit în urma criminalității răniri serioase.
- 2012: Comisia Europeană adoptă Directiva Drepturilor Victimelor care stabilește îndrumări clare despre drepturile vicitmelor și asigură acțiunea în această privință.
22 februarie : Ziua Mondială Gândirii
Niciun comentariu: