27 februarie: Ziua Mondială a ONG-urilor
Ziua Mondială a ONG-urilor este marcată anual pe 27 februarie. ONG este o abreviere pentru "organizație neguvernamentală". Ziua Mondială a ONG-urilor are obiectivul de a se recunoaște, celebra și onora contribuțiile fundamentale și impactul profund pe care aceste organizații îl au în întreaga lume.
ONG-urile sunt organizații nonprofit și, deși reprezintă un fenomen modern, au în spate o istorie de sute de ani. Influența lor continuă să crească și să aducă schimbări pozitive în conjuncturile prezente.
Ziua Mondială a ONG-urilor a fost originar fondată în 2009 de Marcis Liors Skadmanis, un antreprenor social. Oricum, a fost sărbătorită pentru prima oară pe 27 februarie 2014.
Celebrarea a fost declarată oficială în 2010 de 12 țări membre ale Forumului ONG al Mării Baltice, ca partener al Consiliului Statelor Mării Baltice și a primit recunoaștere internațională în 2014 de către Uniune Europeană, Națiunile Unite și alte instituții internaționale.
Un ONG a fost definit de Departamentul Comunicărilor Globale al ONU ca o organizație care nu este pentru profit, un grup de cetățeni voluntari format la nivel local, național sau internațional pentru a se ocupa de chestiuni în sprijinul binelui public.
Totuși, ONG-urile datează din secolul al XVIII-lea, iar numele de organizație neguvernamentală a fost creat în Carta ONU, articolul 71. Organizațiile neguvernamentale sunt cunoscute și ca organizații ale societății civile, organizații de membri ori organizații caritabile.
26 februarie: Ziua Levi Strauss
Factorul distinctiv al ONG este independența sa față de guvern. ONG-urile sunt fondate prin finanțări ori donații private, vânzări de produse și, câteodată, donații guvernamentale. Studiile indică faptul că există un nivel înalt de încredere publică în ONG-uri, întrucât contribuie major la satisfacerea nevoilor societății.
Potrivit Băncii Mondiale, există două tipuri de ONG-uri, operaționale și de sprijin. Primele se focalizează pe punerea la punct și implementarea de proiecte asociate cu dezvoltarea, iar cele din urmă promovează cauze specifice cu impact asupra politicii publice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu