7 februarie: Ziua Baletului
Desfășurată an de an pe 7 februarie, Ziua Baletului celebrează această formă de dans elegantă și teatrală. Când veștmintele eterice, dansatorii pasionați și muzica clasică se adună laolaltă, ne înalță spiritul ca nici un fel de altă expresie artistică.
Grație baletului, arta este incontestabilă și tindem să uităm de incredibilul efort și nemaipomenită forță fizică pe care le presupune acesta. Balerinele pot purta de trei ori mai mult masa lor corporală pe când dansează pe vârfurile degetelor picioarelor, iar balerinii sunt capabili să ridice un total de 2,5 tone în decursul unei performanțe solo.
Baletul a început în Italia și Franța în secolul al XV-lea. A fost popular printre nobili și era o parte notabilă a evenimentelor extravagante din palate. Era obișnuit cu ocazia nunților regale sau a celebrărilor zilelor de naștere ale oamenilor puternici. În anii 1400, baletul a devenit un eveniment social râvnit de mulți, un indicator al rafinamentului și statutului social înalt.
Oricum, în acele vremuri, era un tip diferit de balet, în care dansatorii luau poziții elegante unii față de ceilalți, dar pe tălpile picioarelor. Cam în acesta perioadă, elemente de spectacol grandios au ajuns să fie o parte integrantă a baletului, femeile purtând corsete strânse și peruci uriașe. Bărbații, în schimb, purtau pantaloni strânși pe picioare și haine ușoare care să le permită mișcări nestânjenite.
6 februarie 2023: Lunea Ovăzului
Odată cu regele Ludovic al XIV-lea, baletul a atins noi înălțimi de împlinire artistică. Un patron dedicat al artelor, el a deschis Academia Regală de Dans, prima școală de balet din lume, în 1661.
Mișcările de balet au devenit mai tehnice de-a lungul perioadei romantice, când fluiditatea acestora a precumpănit asupra altor aspecte. În 1832, lumea baletului a trecut printr-o transformare crucială. A fost anul în care Marie Taglioni a performat pentru întâia oară "la Syplphide en pointe", dansând pe vârfurile degetelor picioarelor.
Niciun comentariu: