Ancora: Simbol și semnificație
Ancora este un simbol străvechi, cu un trecut încărcat de legende care l-a asociat cu o varietate de semnificații puternice de-a lungul istoriei sale. Menirea ancorei este, desigur, de a opri o ambarcațiune, a o stabiliza pe apă și a o menține pe locul intenționat.
Pentru navigatorii mediteraneeni de altădată ancora îi simboliza pe zeii mării. O ancora promite, cum spuneam, stabilitate și siguranță, devenind astfel o întruchipare a încrederii.
În imagistica funerară precreștină, a fost o indicație a ocupației, marcând mormintele marinarilor. În creștinismul timpuriu, ancora a devenit, grație asemănării sale cu o cruce, un simbol ascuns al mântuirii (în latină, "crux dissimulata"). Bara orizontală de sub inelul în care era legat odgonul sugera crucea, având numai părțile inferioare "disimulate".
În sculpturile funerare creștine, ancora este adeseori flancată de pești sau delfini, cu același tip de simbolism.
Ancora a fost folosită ca un atribut al sfinților, precum Clement din Roma, Nicolae, sfântul patron al marinarilor, și Ioan din Nepomuk.
Săgeata: Simbol și semnificație
În heraldică, desemnează frecvent porturile marine. Apare și în blazonul orașului german Solingen, al cărui sfânt patron, sfântul martir Clement, a fost înecat cu ancoră legată de gât.
Poetul baroc W. F. Hohberg (1675) a propus această analogie: "Așa cum atunci când un marinar | Simte sosirea unei furtuni pe mare, | El își aruncă ancora și ea îl ține strâns pe loc, | La fel când un suflet găsește tărie și încredere în Tine | Nici o teamă, nici o calamitate nu poate dura."
În lumea bijuteriilor și tatuajelor, ancorele sunt talismane populare, purtate cu intenția ne face să fim cu picioarele pe pământ, manifestând astfel stabilitate și rămânând statornici în a spera la un viitor mai bun. Bijuteriile în formă de ancoră ne stabilizează în mareea vieții, amintindu-ne mereu să avem credință.
Armele lui Hristos: Simbol și semnificație
Niciun comentariu: