15 martie: Ziua Internațională Împotriva Brutalității Poliției
Ziua Internațională Împotriva Brutalității Poliției este marcată, an de an, pe 15 martie, începând cu 1997. Brutalitatea poliției se referă la utilizarea ilegală a unei forțe excesive de către un polițist. Este una din cele mai prevalente forme de comportament greșit și violent ale poliției.
Brutalitatea poliției este responsabilă în multe țări (și a fost responsabilă și în România, fără rezultate judiciare clare), iar activiștii lucrează neobosit pentru adoptarea unor reforme decisive în privința comportamentului polițiștilor.
Cu prilejul fiecărei zi de 15 martie, activiști din toată lumea fac apel la proteste și sancțiuni stricte contra brutalității poliției. De ani de zile, oameni revoltați din toată lumea fac apel la acțiune în Bielorusia în această zi, dar, până recent, data de 15 martie nu a atras multă atenție.
De fapt, 15 martie, pune accentul pe aniversarea detenției dure a unor anarhiști într-un troleibuz din Minsk, Bielorusia, din anul 1997. Activiști anarhiști și publicul general au condamnat atunci cu putere acțiunea abuzivă a poliției.
Violența autorităților, în special a poliției, distruge comunitățile locale și crează tensiune în rândul oamenilor. Brutalitatea evidențiază violarea drepturilor umane și în închisori, prin bătaie și tortură, ceva ce este întru totul obișnuit în proceduri ale poliției din numeroase țări.
În zilele noastre, mulți se tem de poliție și încearcă să evite situațiile în care ar trebui să viziteze un sediu de poliție. Și, în vreme ce violența împotriva activiștilor politici pare să se fi redus într-o oarecare măsură (cu excepția mai ales a Rusiei), în comparație cu secolul al XX-lea, violența contra oamenilor obișnuiți este în creștere, fie din cauza indiferenței, fie din pricina lipsei de solidaritate.
Termenul de "brutalitate a poliției" a fost utilizat pentru prima dată în Marea Britanie, la mijlocul secolului al XIX-lea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu