21 martie: Ziua Internațională a Culorii
Ziua Internațională a Culorii, celebrată în fiecare an pe 21 martie, a fost propusă de Asociația Portugheză a Culorii. A fost aleasă data de 21 martie întrucât aceasta este ziua echinoxului, atunci când razele soarelui se îndreaptă direct către ecuator. Această zi este sărbătorită prin expoziții, spectacole și programe interactive de știință, inclusiv pentru copii, printre multe alte activități.
Culorile au stârnit mereu curiozitatea oamenilor, din vremuri străvechi. Aristotel credea că acestea vin ceruri și că, la origine tuturor, sunt cele de alb și negru.
Oricum, abia în anii 1660, când Isaac Newton a făcut experimentele sale cu lumina și diferitele sale spectre, culoarea a devenit un obiect de studiu. După 2.000 de ani, postulatele lui Aristotel au fost înlocuite de cele ale lui Newton.
Johann Wolfgang von Goethe, romancier, dramaturg și om de știință german, a argumentat că lumina este ceva ce este perceput diferit de oameni. Binecunoscutul său citat este, "Culorile sunt suferințele și bucuriile luminii". Deosebirea dintre culori primare și culori secundare a fost făcută de Jacob Cristoph le Blon.
În 2008, Maria Joao Durao, președintele Asociației Potrugheze a Culorii, a propus Asociației Internaționale a Culorii înființarea unei zile dedicate culorii și importanței sale. În 2009, această propunere a fost acceptată.
În 2012, la Tapei, Taiwan, a fost organizată o competiție pentru deciderea logoului pentru Ziua Internațională a Culorii. Concursul a fost câștigat de Hosana Yau, din Hong Kong, pentru imaginea sa a unui ochi, cu partea superioară formată din culorile curcubeului, iar cea inferioară neagră, reprezentând lumina și întunericul.
20 martie: Ziua Răpirilor Extraterestre
Lucruri interesante despre culori
- Albastrul este culoarea cea mai favorită a oamenilor.
- Frica de culoare este cunoscută drept "cromofobie".
- În femei există doi cromozomi X, care le permit să vadă mai bine anumite spectre spre deosebire de bărbați.
- Întrucât roșul are cea mai mare lungime de undă, este cea dintâi culoare pe care o văd bebelușii.
- Culoarea gri pe care o vedem în primele secunde când deschidem lumina este numită "eigengrau".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu