27 martie 2023: Ziua lui Seward
Ziua lui Seward pică an de an în ultima sâmbătă din martie (in 2023, pe 27 martie) și este numită după secretarul de stat al SUA, William H. Seward, responsabil pentru încheierea tratatului de cumpărare a Alaska de la Rusia.
Cu mult timp în urmă, în secolul al XVIII-lea, Alaska era deținută de ruși. Apoi, a izbucnit războiul Crimeei. În cadrul acestuia, Rusia a luptat împotriva alianței dintre Franța, Imperiul Otoman, Regatul Unit și Sardinia, și a fost înfrântă. Din această pricină, țarul rus Alexandru al II-lea a început să caute opțiuni de a aduna bani pentru țara sa. Astfel, a luat în considerare Alaska. Nu numai că avea o populație de vidre de mare vast scăzută, dar se dovedea, totodată, greu de apărat în eventualitatea unui viitor război, în special întrucât forțele militare britanice erau amplasate în Canada vecină.
Rușii au discutat acest plan și au fost cu toții de acord să vândă Alaska Statelor Unite ale Americii în 1857, în speranța că prezența americanilor aici ar împiedica britanicii să lanseze vreun atac. Au început negocierile... Totuși, războiul civil american a căpătat prioritate în acel timp, și orice plan de cumpărare a Alaska a fost pus în așteptare.
După victoria unioniștilor, țarul Alexandru a cerut o nouă rundă de negocieri. Secretarul de stat al SUA, William Seward, a negociat cu ministrul rus Eduard de Stoeckl. Ei s-au înțeles asupra unui tratat pe 30 martie 1867, care a fost ratificat de Senatul SUA. În acea vreme, SUA a plătit 7,2 milioane de dolari, adică circa 2 cenți pe acru.
Americanii au numit acest loc Alaska, schimbându-i numele rusesc de Alyaska. Cei mai mulți cetățeni ruși au revenit în patria lor, cu excepția unora, în special negustori și preoți, care au decis să rămână. În cele din urmă, au părăsit și aceștia Alaska.
Reacția față de această achiziție a fost pe larg pozitivă, oamenii crezând că noua posesiune ar putea crea o bază de extindere a negoțului cu Asia. Oponenții politici ai lui Seward au născocit expresiile "nebunia lui Seward" și "cutia de gheață a lui Seward", cu referire la Alaska ca un "pământ inutil". Alaska a rămas slab populată până la "goana după aur Klondike" din 1896, când regiunea a ajuns să fie considerată o posesiune cu adevărat prețioasă a SUA. În prezent, Alaska este cel de-al patruzecișinouălea teritoriu ca mărime al SUA și un loc preferat de turiști.
Originar s-a numit Departamentul Alaska, numele schimbându-i-se în Districtul Alaska în 1884 și, apoi, în Teritoriul Alaska în 1912, înainte de a fi admis ca stat al SUA.
27 martie: Ziua Internațională a Whisk(e)y-ului
Niciun comentariu: