29 martie: Ziua Sirenei

 Ziua Sirenei, marcată anual pe 25 martie, este rezervată iubitorilor acestei creaturi fabuloase care a apărut în mitologie, literatură, muzică, filme și în cultura pop. Este o zi în care ne putem lasă imaginația să zboare și să ne dedicăm fascinației față de această ființă marină. Este adevărat că există, sau este numai o născocire? Oricum, adâncurile marilor și oceanelor sunt pline de mistere neelucidate încă...


Sirena s-a ivit prima oară în cultura umană în anii 1.000 î.Hr., în Asiria, Siria de astăzi. În mitologia asiriană, Atargatis, zeița fertilității, a devenit o sirenă după ce s-a aruncat într-un lac pentru a scăpa de durerea și rușinea de a-și omorât iubitul. Potrivit mitului, Atargatis era atât de frumoasă încât nu a putut să se transforme întru totul într-un pește. Și-a păstrat forma și frumusețea feminină deasupra brâului, dar picioarele sale s-au preschimbat complet într-o coadă de pește.             


29 martie: Ziua Sirenei

 

Mitologia grecească a extins povestea asiriană, incluzând legende despre nimfele de apă, cunoscute ca nereide, și bărbați-sirenă, numiți tritoni. Descrierea asiriană originară a sirenelor s-a regăsit în sirenele grecești, dar a fost și modificată, acestea având aripi asemeni celor de pasăre mai curând decât cozi aidoma unor pești.


Romanii au păstrat înfățișarea asiriană a sirenelor, acestea fiind creaturi superbe cu cozi de pește. Această a devenit interpretarea standard a sirenelor până în timpurile moderne. 


Deși sunt universal văzute ca un produs al ficțiunii din variate mitologii, mai mulți istorici au menționat zărirea unor sirene reale în ocean. Unul dintre ei este Cristofor Columb, care a relatat că a văzut trei sirene. Ele nu erau la fel de frumoase cum erau descrise în poveștile mitologice. Alte mărturii despre zărirea sirenelor i-au aparținut piratului englez Edward Teach, cunoscut și ca Barbă Neagră. 


În zilele moderne, conceptul sirenelor a penetrat întru totul în cultura pop din întreaga lume. De la basmul "Mica sirenă" a lui Hans Christian Andersen la apariția lor în filme și televiziune, sirenele sunt un autentic produs al curiozității și fascinației umane față de Marele Necunoscut!


28 martie: Ziua Căzii cu Apă Fierbinte


Repere din istoria Zilei Sirenei


-  1078: Prima pictură a unei sirene este găsită în capela Norman din castelul Durham, Anglia.


- 1566: Alchimistul Paracelsus publică "O carte despre nimfe, silfide, pinguini, salamandre și alte spirite".


- 1913: în Copenhaga, Danemarca, este creată vestita statuie a unei sirene, bazate pe basmul lui Andersen.


2012: Doi muncitori de la un rezervor din Zimbabue au mărturisit că au văzut sirene, care i-au alungat de la locul unde lucrau.


29 martie: Ziua Fumului și a Oglinzilor


29 martie: Ziua Sirenei 29 martie: Ziua Sirenei Reviewed by Diana Popescu on martie 28, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.