Vasiliscul: Simbol și semnificație
Vasiliscul, purtând și numele de bazilisc (cu semnificația, în grecește, de "animal regal" ori "micul rege"), este o creatură mitică, fantastică, bogată în simbolism, făcând parte din neamul reptilelor.
Potrivit lui Romulus Vulcănescu, în a sa "Mitologie română", are un aspect terifiant, aducând cu "un cocoș ciudat, cu cioc de vultur, cu capul incoronorat, corpul acoperit cu solzi, aripi de dragon, coadă de șopârlă, cu două perechi de picioare. Vocea lui ascuțită străpunge creerele și nimile oamenilor cu niște sunete ascuțite. Privirea lui fioroasă străpunge tot. Răsuflarea lui otrăvitoare arde ca pară focului și îi carbonizează pe oameni."
Sfânta Hildegard din Binden (1098-1179) a scris despre vasilisc: "O broască râioasa, simțindu-se însărcinată, a zărit un ou de șarpe și s-a așezat pe el pentru a cloci, până când s-au născut puii ei. Aceștia au murit, dar ea a continuat să stea pe oul de șarpe până când viața a început să se zbată în acesta, care a fost imediat influențată de puterea șarpelui din Eden. Puiul a crăpat coaja oului, s-a strecurat în afară și, dintr-o dată, a slobozit o suflare asemeni focului. El omoară orice vine în apropierea sa."
În alte tradițîi se vorbește despre cum un cocoș bătrân a depus ouăle clocite apoi de o broască râioasa "veninoasă", din care s-a ivit vasiliscul.
Inorogul între legendă și realitate
Sfântul Augustin a precizat că așa cum vasiliscul este regele șerpilor, diavolul este regele demonilor.
În bestiariile medievale, vasiliscul este un șarpe încoronat căruia supușii săi îi aduc omagii. Simbolizează poftă trupească (luxuria), unul dintre cele șapte păcate capitale, iar Hristos este portretizat ducând o bătălie împotriva sa, împreună cu leul și dragonul.
La finele secolului al XV-lea, sifilisulcu o răspândire rapidă a fost numit veninul vasiliscului. Cărți baroce despre embleme indică faptul că singura armă eficientă contra vasiliscului este o oglindă care să-i întoarcă "privirea veninoasă" către el însuși.
Sfinxul: Simbol și semnificație
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu