13 aprilie: Evenimentul zilei: Religia Sikh
Pe 13 aprilie 1699, a fost oficializată ca și Khalsa (frăția sfinților războinici) religia Sikh de către guru-ul Gobind Singh, în nordul Indiei, în acord cu calendarul Nanakshahi.
Sikhismul este o religie indiană politeistă cu elemente panteiste care originează de la finele secolului al XV-lea, în regiunea Punjab a Indiei, pe baza revelațiilor guru-ului Nanak. Termneul de "sikh" provine din cuvântul sanscrit "śiṣya", însemnând discipol sau ucenic.
Bărbații Sikh au, în general, Singh ("leu") ca nume de familie, în vreme ce femeile Sikh au, de obicei, numele de familie Kaur ("prințesă"). Aceste nume au fost alese de învățătorii guru ca un act de sfidare al sistemului de caste indian. Sikhiṣtii cred cu putere în ideea de "sarbat da bhala" (adică, "bunăstare a tuturor") și sunt, frecvent, prezenți în primele randuri ale ajutorul umanitarian din toată lumea.
Adepții Sikh care au trecut prin "Amrit Sanchar" ("botezul lui Khanda"), o ceremonie de inițiere, sunt din ziua inițierii lor cunoscuți ca și "Khalsa", și trebuie să fie caracterizați de cinci "K":
- "Kesh", părul netăiat ținut, de obicei, sub "dastār", adică turban.
- "Kara", o brățară din fier ori oțel.
- "Kirpan", un pumnal asemeni unei săbii ținut la brâu.
- "Kachera", o îmbrăcăminte purtată sub cea exterioară.
- "Kanga", un mic pieptene din lemn.
12 aprilie: Evenimentul zilei - Vaccinul pentru poliomelită
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu