18 aprilie: Ziua Internațională a Jonglerilor

 Marcată an de an pe 18 aprilie, Ziua Internațională a Jonglerilor onorează arta jongleriei și oamenii măieștri care o practică. Jongleria prin aruncarea, prinderea și rearuncarea unor obiecte, cu una sau ambele mâini, se poate face cu mingi, popice, inele, cuțite, torțe aprinse, și multe altele. 


Cele dintâi reprezentări grafice ale jongleriei au fost descoperite în mormintele Beni-Hassan din civilizația antică egipteană a dinastiei de mijloc. În picturi murale din acestea sunt înfățișate femei jonglând printre acrobați și dansatori. Acestea au fost create în jurul anilor 2.000 î.Hr. Următoarele mărturii despre jonglerie au apărut după 15.000 de ani, în arta grecească.           


18 aprilie: Ziua Internațională a Jonglerilor

Arta jongleriei și-a recâștigat treptat legitimitatea după Evul Mediu. Pierre Gringoire (1475-1538) a fost renumit ca "regele jonglerilor". În 1528, împăratul Hindustanului a pomenit despre o trupă de jongleri performând cu inele din lemn. În același an, Cristoph Weiditz a descris jongleri printre aztecii din Mexic. 


Frații Mooty și Medua Samme au debutat, inițial, în Europa, din anii 1820. Acești doi performeri indieni au utilizat manipularea de bețe chinezești și mingi orientale. Trupa lor, "Far-East", a devenit repede foarte populară. 


În arta jongleriei a existat, odinioară, o mare confuzie între indienii americani și cei asiatici. Mulți europeni au contribuit la asta pretinzând că sunt din China Japonia ori India. De exemplu, Carl Rappo, un performer german s-a descris ca fiind indian, făcând manevre exotice și demonstrații de forță cu bile din fier.


17 aprilie: Ziua Internațională de Apreciere a Liliacului


Burmanezul Moung-Toon, care lucra numai cu picioarele sale, renumit în întreaga Europa, a fost unul din jonglerii cu adevărat asiatici. În 1870, a venit în Occident prima trupa autentic japoneză, condusă de jonglerul Awata Katsnoshim, care a performat jonglerii tradiționale cu mingi și bâte japoneze. 


 Asociația Internațională a Jonglerilor a fondat Ziua Internațională a Jonglerilor la mijlocul anilor 1980. 


Jonglerii au propriul lor sfânt patron, Sfântul Iulian Ospitalierul, căruia i se roagă pentru ajutor, protecție și succes din secolul al XII-lea. 


Pe de altă parte, jongleria a fost utilizată de străvechii soldați chinezi pentru a-și speria inamicii înainte de o bătălie. 


18 aprilie: Ziua Conștientizării Autismului Adult

18 aprilie: Ziua Internațională a Jonglerilor 18 aprilie: Ziua Internațională a Jonglerilor Reviewed by Diana Popescu on aprilie 17, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.