24 aprilie: Ziua Mondială a Animalelor de Laborator
Ziua Mondială a Animalelor de Laborator, marcată în fiecare an pe 24 aprilie, pune mai presus de orice drepturile animalelor. Această zi a fost creată pentru a se atrage atenția asupra celor care suferă și mor în laboaratoare din întreaga lume. An de an, sunt folosite milioane de animale în experimente și teste de tot felul pentru diferite industrii care rezultă în condiții teribil de grele pentru animalele respective.
Ziua Mondială a Animalelor de Laborator a fost înființată cu peste 40 de ani în urmă, de National Anti-Vivisection Society (Societatea Națională Anti-Vivisectie) din SUA.
Zi de zi, înainte ca produsele noastre medicale, cosmetice și de toaletă să ajungă pe rafturi, ele trec printr-o serie de teste pentru a se valida că sunt sigure pentru uzul uman. Acest lucru sună bine și impresionant prima oară la pomenirea sa, dar tindem să uităm experimentele care se petrec în spatele scenei. Una din cele mai vechi și totuși, practicate încă metode din aceste industrii este testarea sau cercetarea animalelor.
Cercetarea animalelor se desfasoară din secolul al II-lea î.Hr., și a fost întrebuințată de-a lungul existenței cercetării biomedicale. Una dintre utilizările moderne a testării animalelor a dus la crearea de antrax și insulină în anii 1800, respectiv în anii 1900, și conceptul a castigat popularitate, în cele din urmă, în genetică și toxicologie în testarea de medicamente.
În decursul timpului, testarea animalelor a fost folosită în cosmetică, medicină, aviație și chiar război, într-o varietate de modalități. Oricum, laturile negative ale acestei metode au ieșit, de asemeni, la iveală din cauza unor incidente graznice de suferințe și morți ale animalelor în mai multe proiecte eșuate.
National Anti-Vivisection Society a fost întemeiată în 1975, devenind prima organizație anti-vivisecție din lume. Este un grup non-profit de protecție a animalelor cu sediul la Londra. Țelul său este înlocuirea testării animalelor cu tehnici științifice mai avansate.
Animal Defender Internațional (Internaționala Apărării Animalelor) este o altă organizație de protecție a animalelor, ce a fost creată în anii 1990. Ambele organizații au câștigat o mare popularitate și au condus la un impact major pentru încheierea cercetării pe animale. Cele două au inițiat Ziua Mondială a Animalelor de Laborator.
Lucruri interesante despre testarea animalelor
- Rezultatele nu sunt exacte. Testarea animalelor a ajuns să fie o tehnică învechită, din cauza diferențelor oarganice ale unor diferite specii de animale.
- Utlizarea de aspirină poate determina defecte la naștere la maimuțe.
- Potrivit People for the Etichal Treatment of Animals (PETA)/ Oameni pentru Tratamentul Etic al Animalelor, în fiecare an, numai în SUA, au loc peste 100 de milioane de experiențe cu animale.
- Există peste 50 de alternative științifice ale testării pe animale.
- Până azi, nu există legi de interzicere totală a folosirii animalelor în experimente de cercetare.
24 aprilie 2022: Ziua Mondială a Fotografiei Pinhole (Stenopa)
Niciun comentariu: