3 aprilie: Ziua Dansului Evantaiului
Ziua Dansului Evantaiului din 3 aprilie celebrează în fiecare an o tradiție japoneză ce datează din anii 600 î.Hr. Această practică a fost inițial utilizată ca un mijloc de distracție pentru aristocrație. De-a lungul timpului, acest dans maiestuos a evoluat într-un instrument de înfățișare a unor legende și povești străvechi.
Dansurile evantaiului sunt caracterizate de kimonouri strălucitor colorate, evantaie de mână, machiaje pregnante, mișcări grațioase și gesturi asemeni celor de măturare. Performările sunt, de obicei, acompaniate de muzică tradițională și au ajuns să fie apreciate de oameni din toată lumea.
Cea mai timpurie mărturie despre dansul evantaiului din Japonia este una din vremea domniei împăratului Jimmu. Dansul evantaielor era o onoare rezervată nobilimii, și era arareori făcut în afara curții imperiale. Acest dans popular a luat noi forme în decursul secolelor și a devenit esențial în sărbători precum cele de căsătorie și încoronare.
În timpuri străvechi, evantaiele erau folosite ca indicatori ai statului social al cuiva. Întrebuințarea de "hinoku" (chiparos, în limba japoneză) pentru decorarea evantaielor era reglementată în conformitate cu rangul social al deținătorului. Meșteșugarii japonezi făceau evantaie din lemn de santal, fildeș și sidef pentru cei din clasele înalte. În zilele noastre, evantaiele japoneze reprezintă prietenia sau loialitatea, și sunt dăruite reciproc ca însemne ale norocului.
Evantaiele japoneze tradiționale erau de obicei confecționate din hârtie, pene sau materiale textile. În prezent, cele mai multe sunt făcute din hârtie și sunt împăturite și pictate manual. Toate evantaiele au un atașament pivotal din hârtie care le face ușor de deschis cu numai o simplă mișcare a încheieturii mâinii.
2 aprilie: Ziua Internațională a Cărții pentru Copii
Repere din istoria Zilei Dansului Evantaiului
- 1192 î.Hr.: Este creat dansul tradițional japonez prin împletirea dintre muzica și expresia artistică chineză, coreeană și japoneză.
- Secolul al XVII-lea: Femeilor li se interzice să ia parte la Kabuki, o formă de dans al evantaielor, pentru a li se interzice să danseze în public.
- 1997: Literatura dansului evantaiului. Arthur Golden publică romanul "Memoriile unei gheișe", care descrie pe larg dansul evantaiului.
- 2017: Școala medie John Muir stabilește recordul mondial pentru cel mai mare dans japonez cu evantaie, cu 1392 de elevi și profesori participanți.
3 aprilie 2022: Ziua Geologului
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu