30 aprilie: Noaptea Valpurgiei
Liturghia Sfintei Valpurgia sau Noaptea Valpurgiei este marcată an de an pe 30 aprilie în regiuni din Europa nordică și cea centrală, din Suedia până în Cehia. Este cunoscută ca "Walpurgisnacht" în națiunile vorbitoare de limba germană, "Valborg" în Suedia și "Carodejnice" în Republica Cehă. Noaptea Valpurgiei este, de asemeni, cunoscută ca "celălalt Halloween".
De exemplu, pe 30 aprilie, un ritual tradițional al Nopții Valpurgiei implică arderea efigiei unei vrăjitoare într-un foc de pe câmp.. În Suedia, este o noapte a focurilor de tabără, crezute odată a apăra față de spiritele rele dar care, în prezent, sunt utilizate pentru a se scapă de gunoaiele în exces din grădinărit.
Originile sărbătorii pot fi trasate în ceremonii păgâne de fertilitate și sosire a primăverii. Celebrarile păgâne s-au împletit cu povestea Sfintei Velpurga, o călugăriță născută în Anglia care a trăit în mănăstirea Heidenheim din Germania, și a devenit apoi stareață când au fost creștinați norvegienii. Mulți localnici au pretins că Sfânta Valpurga le-a lecuit bolile. Sfânta este conectată cu ziua de 1 mai din cauza poveștii medievale a canonizării sale după ce oasele i-au fost transferate într-o biserică, în jurul anului 1870.
30 aprilie marchează punctul de mijloc dintre echinoxul de primăvară și solstițiul de vară. Data are o asociere semnificativă cu Beltane, un festival celtic celebrat în ziua finală a iernii și debutul verii.
Oamenii din munții Harz din Germania centrală aveau credința că vrăjitoarele zburau pe cer în noaptea de 30 aprilie, numită Noaptea Vrăjitoarelor (Hexennacht), ele adunându-se la un sabat pe muntele Brocken. Cu acest prilej, orășenii aprindeau focuri de tabără pentru a înfricoșa vrăjitoarele și a se apară de spiritele rele, având în vedere că vrăjitoarelor nu le plăcea fumul. De asemeni, întrucât se zicea că le displăcea zgomotul, băteau din clopotele bisericilor și aruncau pe jos oale și tigăi. Totodată, se rugau (pentru orice eventualitate) Sfintei Walpurgia.
29 aprilie: Ziua Mondială Tăi Chi și Qigong
Se spune că Sfânta Valpurgia a adus creștinismul în această zonă în secolul al IX-lea. Este sfânta patroana a celor care suferă din cauza mușcăturilor de câine, rabiei și tușei magaresti. Intervenția sa este invocată pentru protecția față de vrăjitoare.
Neopăgânii se referă la celebrare ca la "al doilea Halloween", deoarece are multe asemănări cu Samhain (31 octombrie).
30 aprilie 2022: Ziua Mondială Veterinară
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu