4 aprilie: Ziua Mondială a Șobolanului
Anual, Ziua Mondială a Șobolanului de pe 4 aprilie are destinația de a elimina reputația proastă cu care este înconjurat aceste animal. Șobolanii se remarcă prin unele talente și calități uimitoare.
Sunt priviți cu suspiciune din vremile ciumei bubonice și, de obicei, oamenii îi consideră drept hoți de hrană și surse de răspândire ale bolilor. Dar, cei care îi au ca animale de companie știu cât sunt de inteligenți și chiar distractiv pot fi!
În 2002, un grup de entuziaști ai animalelor de companie a fondat Ziua Mondială a Șobolanilor, pentru ca oamenii "să-i accepte ca animale extraordinare, permițându-le să fie parte a vieților lor zilnice".
Șobolanii sunt unele dintre cele mai vechi specii de mamifere din preajma noastră. Au fost prezenți pe pământ când acesta era cutreierat de dinozauri. Au fost martori ai extincției din Jurasic și nașterii unor noi specii, inclusiv a civilizației umane. Au fost aici pentru a vedea toate triumfurile și eșecurile noastre. Ne-au pedepsit prin "molime" și, poate, voar rămâne pe planetă când oamenii vor dispare!
3 aprilie: Ziua Dansului Evantaiului
Șobolanii aparțîn rozătoarelor cu cozi lungi, de mărime medie, din speciiile Rodentia și genul Rattus. Își pot folosi cozile pentru control termic. Sunr dăunători în cea mai mare parte a lumii, dar, originar, nu s-au aflat pe tot pământul. Cei mai mulți au ajuns pe alte tărâmuri de pe corăbii din epoca mediavală. Șobolanii negri, în particular, sunt notorii ca o specie invazivă. Oricum, diverse culturi au văzut șobolanii într-o lumină diferită. Sunt de rău augur în culturile europene, însă sunt mai apreciați în cele asiatice. Fac parte din zodiacul chinezesc și sunt, de asemeni, menționați ca vehicul al zeului Ganesha în mitologia hindusă.
Șobolanii sunt animale istețe și viclene. Popularitatea șobolanlor domestici crește zi de zi. Au devenit prietenoși, după mai multe generații în captivitate. Sunt animale curioase, cu potențialul de a fi minunați tovarăși pentru prietenii lor umani. Încearcă, și vei vedea!
4 aprilie: Ziua Internațională a Morcovului
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu