7 aprilie: Evenimentul zilei - Organizația Mondială a Sănătății
Pe 7 aprilie 1948 a fost fondată, de către Națiunile Unite, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), o agenție specializată a ONU responsabilă pentru sănătatea publică internațională. Cu sediul în Geneva, Elveția, are șase birorui regionale și 150 de birouri de teren în întreaga lume.
Prima întâlnire a Adunării Sănătății Mondiale (ASM), structura de guvernare a agenției, a avut loc pe 24 iulie în același an. OMS încorporează activele, personalul și îndatoririle Organizației Sănătății a Ligii Națiunilor și Oficiul internațional de Igienă Publică. Munca să a început în 1951, după o infuzie semnificatica de resurse financiare și tehnice.
Mandatul Organizației Mondiale a Sănătății cuprinde: munca din toată lumea pentru promovarea sănătății, menținerea lumii în siguranță și ajutorarea celor mai vulnerabili oameni. Ea susține că un miliard de persoane ar trebuie să aibă acoperire de îngrijire a sănătății universală, angajarea în monitorizarea riscurilor de sănătate publică, răspunsuri coordonate la urgențe de sănătate și promovarea sănătății și bunăstării ființelor umane. OMS furnizează asistență tehnică țărilor, stabilește standarde internaționale de sănătate și colectează informații despre probleme de sănătate globale.
Organizația Mondială a Sănătății a avut un rol principal în multe realizări în sănătatea publică, cele mai notabile fiind eradicarea variolei, eradicarea aproape totală a poliomelitei și dezvoltarea vaccinului pentru Ebola. Prioritățile sale curente includ bolile molipsitoare, în special HIV/SIDA, Ebola, COVID-19, malaria și tuberculoza, dar și boli necomunicabile precum cele de inimă și cancerul; dieta, nutriția sănătoasă și siguranță alimentară; sănătatea ocupațională și abuzul de substanțe.
6 aprilie: Evenimentul zilei - Jocurile Olimpice Moderne
Niciun comentariu: