Cain: Simbol și semnificație
Un personaj simbolic din Biblie, Cain și-a ucis fratele, Abel, când lui Dumnezeu nu i-a plăcut jertfa lui, dar a privit cu plăcere pe cea a lui Abel (Geneza: 3-5). Textul biblic nu explică motivul pentru care Dumnezeu a avut păreri diferite despre cele două sacrificii.
Fratricidul dintre fii lui Adam și ai Evei a fost un subiect frecvent în arta medievală, cu Cain servind adeseori ca un prototip al evreilor ca ucigași ai lui Hristos, o caracterizare care ignoră faptul că însuși Hristos a fost evreu. Abel, pe de altă parte, ca victimă inocentă, a servit ca prototip pentru Hristos, "bunul păstor".
Cain a trebuit să devină "pribeag şi fugar pe pământ" (Geneza 4:12), dar nu trebuia să fie omorât ca răzbunare. "Semnul lui Cain", amplasat de Dumnezeu pe el, îl proteja, iar acesta a ajuns progenitorul unui șir de oameni foarte productivi, creativi, precum "Tubal-Cain, făuritorul tuturor uneltelor de aramă şi de fier" (Geneza 4:22).
Se spune că numele lui Dumnezeu consemnate în Vechiul Testament guvernează cele patru elemente materiale: Elohim, focul și vântul: Yahweh, apa și pământul. Dintre copiii lui Adam, numai Set reprezintă umanitatea mântuita. Cain este văzut ca "fața de urs a lui Yahweh", guvernând acele elemente contamitate cu materialitate.
Peștera: Simbol și semnificație
Popular cult al vrăjitoarelor al zeiței Diana includea și incantații către Cain: "Te implor, Cain, care nu îți vei găsi niciodată moartea până când te vei elibera de lună, care este temnița ta, lasă-mă să-mi cunosc soarta". În acest caz, Cain pare să fie "omul din lună".
Conform unui mit simbolic din textul "Apocrifionul lui Ioan" (descoperit la Naj Hammail), unul care poate să pară straniu cititorilor creștini, Adam ar fi dat naștere lui Yahweh, fața de urs, și Elohim, fața de pisica. "Ei sunt cei care sunt cunoscuți tuturor oamenilor ca și Cain și Abel".
Armele lui Hristos: Simbol și semnificație
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu