Florile: Simbol și semnificație

 Florile, inclusiv cele ale pomilor, reprezintă un simbol universal al vieții tinere. Din cauza aranjamentului petalelor asemeni unei stele, floarea este asociată cu soarele, globul pamântesc și centrul. Este impresionant cât de multe flori sunt prețuite și respectate nu numai din motive estetice, ci și datorită proprietăților lor psihotrope. 


Câteodată, florile sunt văzute mai mult decât vestitoare naturale ale primăverii, ele putând desemna și dorința carnală și întregul tărâm al eroticii, precum florile de plumeria (nicte) ale mayașilor sau trandafirul din romanele cavalerești medievale.                      


Florile: Simbol și semnificație

În același timp, florile sunt simboluri ale vitalității, bucuriei de a trăi, sfârșitului iernii, victoriei asupra morții.


În simbolismul creștin, potirul deschis la vârf al florii sugerează primirea darurilor lui Dumnezeu, bucuria inocentă din grădina Edenului, însă și natura tranzitorie a frumuseții pământești, care poate fi de durată numai în grădinile raiului.


Acest lucru ajută la explicarea obiceiurilor îndelungate de a se amplasa flori pe mormintele din cimitire. De vreme ce bisericile creștine timpurii erau strâns asociate cu respectarea mormintelor mucenicilor,  s-a instaurat obiceiul de a fi împodobite și acestea cu flori. 


În Biblie, florile sunt un semn al satisfacției lui Dumnezeu (ca în cazul lui Iosif și Aron). O tulpină uscată din care se ivesc flori apare în multe povești ca un semn al speranței și plăcerii divine. Obiceiul de a se orna stâlpi cu flori și ca aceștia să fie purtați în procesiuni poate fi corelat cu această tradiție, la fel ca și cel de a se face decorațiuni florale în decursul primăverii.


Culorile florilor sunt de o mare importanță simbolică: albul = inocența și puritatea, dar și moartea: roșul = vitalitatea, sângele; albastrul = taina, devoțiunea ferventă' galbenul = soarele, căldura, aurul. 


În taoism, o "floare de aur" crescând din coroana capului simbolizează cea mai înaltă iluminare mistică.


Însemnul celei de-a douăzecea zile din calendarul mayaș este florea ("xochitl"), simbol al artisticului și bunului gust. Se credea că cei născuți în acest semn sunt înzestrați în toate demersurile artistice și artizanale, dar și vrăjitorești. "Foarea stând vertical" (Xochiquetzal) erau numele zeiței mayașe asociate cu se_ualitatea și fertilitatea. Printre atributele sale erau o coroană florală în păr și un buchet în mână. "Războaiele florii" erau lupte limitate ritual între regatele aztece, întreprinse pentru a se face prizonieri pentru sacrificii umane de pe altare.


În Biblie se spune, "Omul – zilele lui sunt ca iarbă, şi înfloreşte ca floarea de pe câmp! Când trece un vânt peste ea, nu mai este şi locul pe care-l cuprindea n-o mai cunoaşte." (Psalmul 103: 15-16)


Lumina: Simbol și semnificație

Florile: Simbol și semnificație Florile: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on aprilie 28, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.