1 iunie: Ziua Mondială a Laptelui

 Ziua Mondială a Laptelui, marcată anual pe 1 iunie, a fost inițiată de  Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite  (FAO - Food and Agriculture Organization of the United Nations) pentru a celebra industria lactatelor și a se recunoaște laptele ca o hrană importantă global.


Deși oamenii au început să bea lapte odată cu domesticirea animalelor din epoca neolitică, în preajma anilor 9.000 -7.000 î.Hr., toleranța la lactoză a lipsit la adulții din istoria umanitățîi înainte de această epocă. Până când o mutație genetică ulterioară a permis consumul de lapte, ființele umane s-au hrănit cu produse lactate fermentate, care erau mai ușor de digerat.          

      

1 iunie: Ziua Mondială a Laptelui

Laptele a devenit important apoi în multe culturi, din motive atât spirituale, cât și raționale. De exemplu, pentru anticii egipteni, greci și sumerieni, laptele a fost un element cheie în mitologie. Unii oameni din Africa de Vest credeau că  universul a fost început cu un singur strop de lapte. Mongolii călătoreau cu lapte de iapă uscat, ce putea fi refăcut, furnizandu-le hrană în decursul călătoriilor lor îndelungate. 


Pe cât de mult a fost venerat laptele, pe atât de mult a fost ridiculizat. În vreme ce buddhiștii japonezi timpurii îi luau în râs pe cei care mâncau unt, europenii nordici erau considerați dezgustători întrucât se hrăneau cu lapte de reni. În Roma antică, laptele era văzut ca o băutură pentru clasa de jos, consumată numai de țărani care nu aveau vreo altă opțiune.


Următorul capitol din istoria laptelui a venit odată cu industrializarea. Pe când multe țări sau națiuni au adoptat laptele, alte locuri nu erau îndeajuns de apropiate de ferme pentru a se bucura de el. Dintr-o dată, cererea de lapte din orașe precum Londra și Paris a crescut spectaculos.


31 mai: Ziua Mondială a Papagalului


În anii 1800 au apărut multe inovații în privința laptelui, de la berării deschizând ferme de lactate pentru a hrăni vacile cu rămășițe ale grânelor folosite de ele, la vaccinări ce au fost inventate prin felul cum mulgătoarele de lapte erau ferite de variolă. 


Laptele a avut, în mod clar, un impact uriaș asupra societății noastre, dar cererea și producția s-au schimbat dramatic în ultimii ani. În  2016 au existat o supraproducție în mai multe țări, inclusiv în China, ceea ce stopat importurile acestuia. Aceste orientări par să a o mai mare amploare treptat. 


1 iunie: Ziua Globală a Părinților

1 iunie: Ziua Mondială a Laptelui 1 iunie: Ziua Mondială a Laptelui Reviewed by Diana Popescu on mai 31, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.