16 mai: Ziua Internațională a Luminii
Ziua Internațională a Luminii din 16 mai celebrează în fiecare an contribuția luminii și a tehnologiilor bazate pe lumină în variate arii ale vieții, inclusiv în artă și cultură, educație, medicină, comunicații, știință și dezvoltare sustenabilă. Ziua Internațională a Luminii comemorează și aniversarea primei operații de succes cu laser, în 1960, realizate de către Theodore Maiman.
Ziua este recunoscută de ONU și este administrată de Programul Internațional al Științei de Bază, al UNESCO.
Încă din antichitate, ființele umane au folosit variate materiale pentru a produce lumina, de la roci goale, carapace sau lemn insertat în grăsimea animală și lămpi cu ulei până la lumânări și gaz. Istoria modernă a luminii a debutat cu inventarea becului electric. Contrar opiniei populare, becul pentru lumină a fost inventat cu mult timp înainte de a fi patentat de Thomas Edison. Acesta făcut numai posibil ca becul să fie manufacturat comercial.
În 1802, Humphrey Davy a inventat lampa cu arc electric, un predecesor timpuriu al becului electric, prin conectarea de pile voltaice la electrozi din cărbune. Oricum, lampa cu arc electric nu a fost o sursă practică de lumină, fiind prea strălucitoare pentru utilizări domestice sau din muncă, și arzându-se prea repede. Invenția a condus la crearea lămpii de siguranță pentru minerit în 1815 și iluminarea stradală în mai multe orașe europene, inclusiv în Paris, în decursul anilor 1800.
În 1850, Joseph Swan a rezolvat una din problemele pe care inventatorii lămpii electrice le-au întâlnit de-a lungul anilor, și anume costul filamentului lămpii. În loc de filamente de platină, Swan a utilizat filamente ieftine din hârtie carbonizată. În 1878, el a patentat lampa sa în Regatul Unit și a făcut o demonstrație a acesteia la Newcastle, Anglia.
Invenția lui Swan, ca și lampa cu arc electric a lui Davy, nu a fost practică din cauza ineficienței pompei sale de vacuum. Când Edison a descoperit probleme ale lămpii lui Swan, i-a făcut îmbunătățiri și și-a prezentat becul său de lumină în decembrie 1879. Swan a copiat acesta îmbunătățire și a înființat o companie de iluminare electrică în Anglia. Edison i-a intentat un proces de încălcare a patentului său, dar acesta a eșuat.
15 mai: Ziua Ciorapilor de Nailon
Edison și Swan au format, mai târziu, o alianță numită "Edison-Swan United", care s-a dezvoltat, devenind cel mai mare producător de becuri din lume.
La începutul anilor 1960, Nick Holonyak, un angajat la General Electric, a inventat accidental iluminatul cu LED roșu, și l-a patentat pentru folosirea sa în accesorii de iluminare. La debutul anilor 1990, oamenii de știință japonezi și americani Isamu Akasaki, Hiroshi Amano și Shuji Nakamura au creat LED-ul albastru, fiind recompensați pentru asta, în 2014, cu Premiul Nobel pentru Fizică.
Drept rezultat, s-a ajuns la producereade LED-uri albe. Iluminatul a devenit tot mai avansat și mai sofisticat, cu capacitatea de a aduce lumină în case și pe străzi prin tehnologia fără fir (wireless), prin întrebuințarea de telefoane smart și conexiuni voce A.I. Becurile incandescente au ajuns să fie depășite, luându-le locul alternative cu halogen, LED și OLED.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu