17 mai: Ziua Mondială a Hipertensiunii
Ziua Mondială a Hipertensiunii este marcată în fiecare an pe 17 mai pentru a crește conștientizarea despre hipertensiune și a încuraja prevenirea, detectarea și controlul acesteia. Hipertensiunea afectează peste un miliard de oameni de pe tot globul și peste 33% din populația adultă a lumii.
Este factorul de risc principal pentru boli cardiovasculare, în particular boli arteriale coronariene și atacuri de inimă. În afară de asta, hipertensiunea este un factor de risc și pentru boli cronice ale rinichilor, aritmie și chiar demență.
Ziua Mondială a Hipertensiunii a fost inițiată de World Hypertension League (WHL) / Liga Mondială a Hipertensiunii, o organizație internațională non-profit fondată pe pe 4 ianuarie 1984, dedicată prevenirii și controlului hipertensiunii. Ziua Mondială a Hipertensiunii a fost lansată pe 14 mai 2005. Din 2006, WHL a stabilit 17 mai că dată a acestei sărbători.
Hipertensiunea, cunoscută și ca presiune înaltă a sângelui, este o condiție medicală în care tensiunea din vasele de sânge este în continuu ridicată. Cu cât inima noastră pompează mai mult sânge și cu cât mai înguste sunt vasele noastre de sânge, cu atât mai mare devine presiunea sanguină.
16 mai: Ziua Internațională a Luminii
Hipertensiunea este de două tipuri: hipertensiune primară (esențială) și hipertensiune secundară. Cea primară nu are o cauză identificabilă, în vreme ce cea secundară are, incluzând apnee a somnului obstructivă, boli de rinichi și folosirea de medicamentații precum pastile pentru controlul nașterii și pentru alte tratamente.
Unele metode de prevenire a hipertensiunii cuprind menținerea greutății corporale pentru adulți, angajarea în activități regulate de exerciții fizice, cum ar fi mersul pe jos rapid, reducerea dietetică a consumului de sodiu, adoptarea unei diete bogate în fructe și legume, și limitarea consumului de alcool.
Niciun comentariu: