21 mai: Ziua Mondială a Meditației

 În fiecare an, pe 22 mai, Ziua Mondială a Meditației caută să crească conștientizarea despre meditație și beneficiile sale, îndeosebi în lumea noastră agitată, prinsă într-o mișcare continuă și învolburătoare. Meditația este o practică străveche, ce a debutat, posibil, prin anii 3.000 î.Hr., când s-a făcut prima referire la ea în texte indiene antice.


Meditația își are rădăcinile și în China din secolul al treilea. Practica de aici includea utilizarea de tehnici precum focalizarea pe un obiect sau activitatea de a atinge un nivel emoțional calm și o stare generală stabilă. În zilele noastre, meditația a depășit vechi stereotipuri și a intrat în cultura de gândire predominantă din occident.   

                                   

21 mai: Ziua Mondială a Meditației

Unii învățați pretind că meditația ar putea fi la fel de veche ca însăși umanitatea, declarând că până și neanderthalienii ar fi putut avea capacități meditative. Derivată din cuvântul latin "meditatium", meditația se referă la o tehnică sau un set de tehnici folosit de oameni pentru a ajunge la un simțământ înalt de conștientizare și a se concentra spre atingerea unei stări senine și stabile, din punct de vedere mental și emoțional.


Meditația originează și din India anilor 1.500 î.Hr., în care vechi mărturii pomenesc despre practica "jhana" sau "dhyana", ori antrenarea minții. Se spune că aceste meditații provin din tradiția hindusă numită "vedantism".


Meditația și-a făcut apariția în China antică între secolul al III-lea și al VI-lea, odată cu scrierile lui Laozi, un străvechi filosof chinez. El a utilizat mai mulți termeni  similari cu tehnicile meditației folosite multă vreme mai târziu. Unii dintre acești termeni includ "Shou Zhong", însemnând "păzind mijlocul", și "Bao Yi", cu semnificația "îmbrățișând unul".


În pofida acestor conexiuni cu China și India, este dificil să se traseze originea exactă a meditației, întrucât această a fost evidențiată în multiple culturi și religii, precum creștinismul, islamismul și iudaismul care, cu toate, au influențat ceea ce este meditația în prezent. 


Meditația nu și-a făcut loc în cultura occidentală până în secolul al XX-lea. În anii 1960, profesorul școlii medicale Harvard, Herbert Benson, a început să studieze aspectul științific al meditației, descoperind că oamenii care meditează consumă cu 17% mai puțin oxigen decât ceilalți. 


20 mai: Ziua Mondială a Scripcii


Lucruri interesante despre tipuri de meditație


- Una din formele de meditație se focalizează pe cultivarea simțămintelor de bunătate, iubire de oameni, chiar și față de dușmani.


- Scanarea corpului sau relaxarea progresivă. În decursul acestui proces, o persoană este încurajată să-și scaneze trupul în căutarea de zone tensionate și, apoi, să-și elibereze aceste tensiuni.


- Meditația conștientizării respirației. Un tip de meditație ce le permite oamenilor să se concentreze pe respirația lor, numărându-și răsuflările în vreme ce inspiră lent și adânc.


- Meditația mentală. Un gen de meditație care le sugerează oamenilor să se focalizeze numai pe prezent, în loc de a se gândi la întâmplări, evenimente trecute ori viitoare.


- Meditația transcedentală. Un tip de meditație de natură spirituală, încurajând practicanții să se direcționeze pe înălțarea deasupra stadiilor lor curente de ființare. 


21 mai 2022: Ziua Mondială Whisky


21 mai: Ziua Mondială a Meditației 21 mai: Ziua Mondială a Meditației Reviewed by Diana Popescu on mai 20, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.