30 mai: Ziua lui Loomis
Ziua lui Loomis, ce pică anual pe 30 mai, este dedicată celebrării lui Mahlon Loomis și importantelor sale descoperiri asociate cu comunicarea telegrafică. Loomis a fost un dentist american fascinat de atmosfera pământului și de modul cum putea fi utilizată pentru comunicarea fără fir pe distanțe lungi.
Deși multe dintre experimentele sale au eșuat și/sau au fost discutabile, unul dintre cele mai importante a condus accidental la descoperirea tehnologiei radio timpurii. Această tehnologie fără fir a fost pe mai departe dezvoltată și rafinată până când a ajuns să furnizeze lumii moderne Wi-Fi-ul, TV-ul, radio-ul, telefonul, etc. Așadar, omenirea ar trebui să-i fie recunoscătoare lui Mahlon Loomis pentru tehonologiile fără fir de care profităm în prezent.
Loomis a trăit în anii 1800, s-a născut în New York și a fost cel de-al treilea mai în vârstă dintre frații săi. Mai târziu, Loomis s-a mutat în Ohio pentru a deveni dentist. Deși este cunoscut mai ales pentru contribuțiile din comunicarea telegrafică, este, de asemeni, creditat pentru crearea dinților artificiali din porțelan, în 1875. Cam în aceeași vreme, la mijlocul anilor 1800, a devenit clar că pământul este înconjurat de o atmosferă electrică. Loomis a văzut potențialul generării de electricitate din atmosferă pentru a se satisface cererile crescânde de electricitate și a realizat posibilitatea comunicărilor fără fir.
În octombrie 1866, Loomis și-a testat ideile în munții din Virginia. El credea că straturile conectate apropiat ale atmosferei ar putea fi capabile să proceseze comunicări fără fir când erau captate individual. A legat două zmeie la fire de cupru și le-a înălțat la 20 de mile distanță unul față de celălalt, de pe doi munți diferiți. Fiecare din firele de cupru a fost atașat la un galvanometru, un instrument electromagnetic folosit pentru măsurarea curentului electric. Prin acest experiment, a fost în stare să miște un zmeu prin mișcarea celuilalt. Loomis a crezut că crease un circuit închis dar, a fost, de fapt, o formă timpurie de transmitere a semnalelor radio. A primit, pentru descoperirea sa, un patent intitulat "O îmbunătățire în telegrafie", în 1782.
Repere din istoria Zilei lui Loomis
- 1866: Mahlon Loomis descoperă din întâmplare o formă de comunicare fără fir.
- 1896: Italianul Gugliemo Marconi dezvoltă primul sistem de telegraf fără fir.
- 1947: Laboratoarele Bell inventează tehnologia celulară care duce, în cele din urmă, la telefoanele mobile actuale.
- 2010: Primul 4G este lansat la spectacolul Internațional CTIA Wireless.
30 mai: Ziua Mondială a Sclerozei Multiple
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu