31 mai: Ziua Mondială a Papagalului
Ziua Mondială a Papagalului, sărbătorită an de an pe 31 mai, este dedicată acestei păsări excepționale. Ordinul Psitta conformes include 398 de specii divizate în 92 de genuri. Papagalii sunt întâlniți cel mao des în regiuni tropicale și subtropicale. Ordinul Psitta este împărțit în trei mai ramuri, familii: "Psittacidae", adică "adevărații papagali", "Cacatoos" și "Strigopiedia", cunoscuți ca "papagalii Noii Zeelande".
O treime din toate speciile de papagali sunt în pericol de dispariție, reprezentând păsările cu cel mai mare risc de extincție de pe planetă. Papagalii au o distribuție pantropicală, cu mai multe specii trăind , de asemeni, în regiuni temperate din emisfera sudică.
Trăsături specifice ale papagalilor includ ciocuri puternice, curbate, o poziție verticală, picioare și gheare puternice. Un mare număr de papagali sunt vivid colorați, câțiva dintre ei fiind multicolori. În spectrul vizual, cei mai mulți papagali au puțin, dacă nu deloc, dismorfism s__ual.
Cea maitimpurie marturie scrisă despre papagali ca animale companie datează din anul 1504, în insulele brtanice, când regele Henry al VIII-lea deținea o astftel de pasăre gri africană. În decursul epocii explorării au fost aduse în Europa numeroase animale exotice, inclusiv papagali.
Papagali din India, America de Sud au ajuns astfel să fie repatriați în lumea veche.
31 mai: Ziua Mondială Fără Tutun
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu