6 mai 2023: Ziua Internațională a Dronei
Ziua Internațională a Dronei, sărbătorită în fiecare an în prima sâmbătă din luna mai, are scopul de a crește conștientizarea despre drone și variatele lor aplicații în sectorul civil, de la operațiuni de căutare și salvare, la livrarea de pachete și medicamente. Dacă în 2023, Ziua Internațională a Dronei pică pe 6 mai, în următorii ani are loc astfel: 2024 - 4 mai, 2025 - 3 mai, 2026 - 2 mai.
Ideea acestei zile a fost împărtășită, în 2004, de doi operatori britanici de drone, Sarah și David John O'Neal. Obiectivul lor a fost de a evidenția aspectele pozitive ale dronelor și a combate scepticismul și paranoia unor oameni din toată lumea legate de acestea.
Cele mai timpurii modele unor posibile drone datează din anii 1800, sub formă de baloane și torpile aeriene. Acestea erau folosite de militari pentru atacuri din aer, supravegheri și antrenamente de țintire.
Primul război mondial a marcat invenția celui dintâi vehicul aerian fără oameni, o torpilă nepilotată construită de compania Dayton-Wright Airplane. În cel de-al doilea război mondial, dronele au fost utilizate de ambele tabere pentru antrenarea luptătorilor aerieni și oferirea de sprijin în misiuni de luptă.
În anii 1970, țări ca Israel au folosit drone în operațiuni militare precum războiul Yom Kippur. Anii 1990 au dus la creșterea cheltuielilor militare ale SUA pentru dezvoltarea dronelor, ceea ce a rezultat în modele mai rafinate și mai avansate ca "MQ-1 Predator" și succesorul său "MQ-9 Reaper".
Abia în 2006 lumea a luat în considerarea utilizarea dronelor pentru aplicații nemilitare. Ele sunt întrebuințate în prezent pentru inspectarea conductelor, evaluarea recoltelor și acordarea de sprijin în cazul dezastrelor. De asemeni, au rolul de a supraveghea granițele și a furniza siguranța lor. Dronele au câștigat apreciere printre agenții guvernamentale și întreprinderi private în 2013, dar abia în 2016 guvernul SUA a permis operațiuni comerciale cu drone.
Sectorul agricol a extins utilizarea de drone pentru inspectarea și managementul câmpurilor cu grâne. Totodată, sunt folosite industrial, precum în verificarea conductelor, vaselor marine și instalațiilor de generare a electricității, cum ar fi centrale nucleare.
Lucruri interesante despre drone
- Se estimează că folosirea de drone va ajunge la cifra de afaceri de 200 de milioane de dolari pentru salvarea de recolte anuale până în 2035.
- În 2021, SUA avea 900.000 de drone înregistrate, incluzând 500.000 pentru uz recreațional.
- Dronele sunt acționate electric, ceea ce le face prietenoase cu mediul pentru utilizarea industrială pe scară largă.
- În viitor, drone autonome vor opera în medii specifice și complexe, de la agricultură și manufacturare, la supraveghere și minerit.
Niciun comentariu: