Epoca de Aur: Simbol și semnificație
Epoca de Aur este un simbol întâlnit adeseori în istoria ideilor, care se referă la o perioadă de timp trecută, frecvent preistorică, caracterizată de o mai mare înțelepciune și apropiere de Dumnezeu.
Miturile despre insula scufundată a Atlantidei și despre pierderea paradisului au o bază simbolică, și anume credința în vremuri timpurii când umanitatea a avut acces direct la surse fundamentale ale cunoașterii, dar că acestea au fost mai târziu închise din cauza faptelor rele ale oamenilor (aroganța, înfruptarea din fructul oprit).
Din punct de vedere psihologic, poate fi hotărâtor că experiența din copilărie este cu mult mai profundă și mai intensă decât în stadiile ulterioare ale dezvoltării unei persoane, când fenomenele multiple din împrejurimile cuiva pot fi confruntate mai rațional și mai lucid. Cu toții tindem să credem că iernile erau mai îmbelșugate în zăpadă și mai romantice în decursul copilăriei noastre decât în prezent, că evenimentele și misterele de la o vârstă mai timpurie au fost mult mai incitante decât cele de astăzi.
La acest lucru se adaugă credința în cursul ciclic al istoriei omenești, în care fiecare epocă este succedată de una în care muritorii sunt îndepărtați într-o mai mare măsură de Dumnezeu. O catastrofă (potopul, sfârșitul lumii) marchează finalul fiecărei epoci, nu numai în lumea veche europeană, ci și în anticul Mexic.
O epocă de aur a fost descrisă atât de Hesiod (anul circa 799 î.Hr.), cât și mai târziu, de Ovidiu în ale sale "Metamorfoze".
Ceea ce se poate observa cu limpezime este un punct de vedere pesimist conform căruia lumea ajunge tot mai bătrână. Tinerețea și inocența au luat sfârșit, pentru a fi înlocuite de o "epocă de fier", caracterizată de o luptă comună, mai amară pentru supraviețuire. La asta s-a adăugat dorul, nostalgia pentru vârsta primordială pierdută a apropierii de Dumnezeu, și năzuința reîntoarcerii în paradis, poate în "Ierusalimul ceresc", anunțat deja în termeni precreștini de Virgiliu. Numeroase doctrine și filosofii promit unor grupuri din cadrul societății o nouă epocă, asemeni raiului, ce poate fi aparent accesibilă.
Niciun comentariu: