Gog și Magog: Simbol și semnificație
Gog și Magog reprezintă desemnarea simbolică a puterii Antihristului și a inamicilor lui Dumnezeu din cartea Apocalipsei 20:8. După ce pacea a domnit pe pământ o mie de ani, diavolul va ieși din temnița sa "că să înşele neamurile care sunt în cele patru colţuri ale pământului, pe Gog şi pe Magog, ca să-i adune pentru război. Numărul lor va fi ca nisipul mării."
Însă, curând, "din cer s-a coborât un foc care i-a mistuit. Şi diavolul, care-i înşela, a fost aruncat în iazul de foc şi de pucioasă, unde sunt fiara şi prorocul mincinos. Şi vor fi munciţi zi şi noapte în vecii vecilor." (Apocalipsa 20: 9-10).
În cartea lui Ezechiel din Vechiul Testament, Gog este un prinț al tarâmului nordic Magog. Autorul Apocalipsei a transformat, așadar, aceste două nume în cele a două persoane.
În mitologia islamică, o națiune orientală i-a cerut lui Alexandru cel Mare ajutor împotriva atacurilor lui "Yajuj și Majuj", iar "bicornul a ridicat un zid impenetrabil din fier și bronz" înaintea asaltatorilor. Și, în acest fel, oamenii au ajuns să creadă și l-au preamărit pe Alah pestru slava sa..."
Legende mai târzii au povestit că oamenii din afară zidului au încercat în fiecare noapte să străpungă zidul cu ascuțimea briciurilor. Însă, la fiecare răsărit, au fost siliți să fugă din nou, căci Alah a făcut zidul și mai puternic. Dar, Alah a promis că, în cele din urmă, "ei vor fi mobilizați de mânia să treacă dincolo de zid și să distrugă toți necredincioșii și făcătorii de rău, înainte ca Alah să-i arunce în Gehenna ca semn al victoriei sale".
În spatele numelor Yajuj și Majuj învățații i-au văzut pe demonicii Gog și Magog din mitul biblic. Conform lui Johannes Beltz, "Profetul i-a interpretat corect nu numai ca nume ale unor indivizi, ci și ca sinonimi cu puterile haosului".
Niciun comentariu: