Iedera: Simbol și semnificație
Iedera (Hedera Helix) este o plantă uneori otrăvitoare, alteori medicinală, cu multiple semnificațîi simbolice. Întrucât frunzele sale rămân mereu verzi sugerează nemurirea dar, în alte contexte, este considerată demonică.
Toiagul "thyrsus" al lui Dionis, zeul extazului, avea împetită pe el nu numai viță de vie, ci și iederă.
Se spunea că iedera era răcoritoare și inspira gânduri profunde, compensând astfel efectul producător de căldură al vinului.
Thalia, muza comediei, era înfățișată cu o cunună de frunze de iederă pe cap.
Din cauza modului cum se cațără, iedera a devenit, de asemeni, un simbol al adevăratei iubiri și prietenii. Vigoarea plantei a fost conectată cu bucuria clandestină extrasă din plăcerile viețîi, astfel încât ii împodobea pe satiri și sileni.
A avut un rol major și în mitul egiptean al zeului Osiris, care a înviat după moarte.
Cununile din iederă erau înzestrate cu capacitatea de a răcori fruntea chiar și în decursul unor mai beții, chiolhanuri.
Deoarece iedera se cațără pe copaci uscați și continuă să fie verde, în creștinismul medieval a ajuns să fie un simbol al viețîi veșnice după moartea trupului.
Hohleberg spunea despre semnificația alegorică a plantei: " La fel de rapid cum cârceii iederii se cațără pe copac,/ Și se țin atât de strâns de el încât nu au teamă de vreo furtună,/ Așa ne înălțăm dacă stâlpul nostru al lui Dumnezeu ne sprijină,/ Și nici un rău nu vine la noi când El ne este aproape".
Grădina: Simbol și semnificație
Niciun comentariu: