14 iunie: Ziua Bourbon-ului
Ce se întâmplă când combini porumb, calcar, stejar alb și timp? Se obține una dintre cele mai îndrăgite băuturi alcoolice, îndeosebi din America : bourbon.
La mijlocul anilor 1700 emigranții irlandezo-scoțieni, ajunși în Virginia și Kentucky din prezent, au început să distileze porumb, singurul tip nativ de grâne din aceste meleaguri, unul care s-a dovedit a produce un whiskey excelent grație dulceții sale.
Un alt factor geografic important a fost, de asemeni, benefic pentru nașterea bourbon-ului. Regiunea Limestone Shelf, unde se fac toate felurile majore de whiskey american și în zilele noastre, îmbiba apa locală cu calciu în vreme ce filtra și elimina fierul. S-a constatat că apa cu un mare conținut de calciu și unul mic de fier era nemaipomenită pentru crearea whiskey-ului.
O a treia contribuție notabilă în producerea de bourbon a aparținut unui cleric distilator. La finele anilor 1870, acesta, pe nume Craig, a întrebuințat butoaie vechi de pește pentru a-și depozita băuturile alcoolice. Deloc surprinzător, lemnul cu miros de peste nu avea cum să îmbunătățească gustul whiskey-ului, așa că Craig a început să curețe butoaiele din stejar alb prin carbonizarea lor în interior. Apoi, și-a ștampilat butoaiele cu regiunea lor de origine (Bourbon County, în cazul său) și le-a trimis într-o călătorie de 90 de zile către New Orleans. Stejarul carbonizat și drumul de trei luni s-au combinat pentru a-i rafina gustul și a-i da o aromă fină, ușor afumată și de stejar. Atunci când localnicii din New Orleans au cerut și mai mult din acel "whiskey de Bourbon", această băutură alcoolică și numele ei au ajuns să fie consacrate.
13 iunie: Ziua Internațională a Aruncării Toporului
În 1964, Congresul american a declarat Bourbon-ul ca "un produs specific al Statelor Unite".
Niciun comentariu: