16 iunie: Ziua internationala a Cascadei
Ziua internationala a Cascadei este marcata anual pe 16 iunie, in scopul celebrarii acestei frumuseti magnifice a naturii. Cascadele se afla in intreaga lume si sunt importante pentru comunitatile locale care traiesc in preajma lor.
O cascada este, potrivit dex, o cădere naturală de apă pe cursul unui râu, provocată de o ruptură de pantă în profilul longitudinal al văii. Intrucat exista mai multe tipuri si metode pentru clasificarea cascadelor, ceea ce constitue cu adevarat o cascada continua sa fie un subiect de dezbatere. Desi sunt o parte importanta a vietii umane si lumii naturale, cascadele nu au fost prea mult studiate, desi Alexander von Humboldt a scris despre ele inca din anii 1820.
"Botezarea" cascadelor a devenit o practica in Europa odata cu crescanda focalizarea stiintifica catre natura, cu aparitia si dezvoltarea romantismului, precum si cu importanta marita a puterii hidraulice in decursul revolutiei industriale. Exploratorii europeni au ignorat adesea nume pe care oamenii nativi le dadusera, originar, cascadelor, in favoarea altora, mai "europene". De exemplu, doctorul si exploratorul David Livingstone a numit cascada Victoria dupa regina Victoria, chiar daca era deja cunoscuta ca Mosi-oa-Tunya de populatia nativa din regiune.
15 iunie: Ziua Fotografiei Naturii
Lucruri interesante despre cascade
- Cascada Angel din Venezuela este cea mai lunga din lume, de 979 de metri, cu apa transformandu-se intr-o ceata inainte de a atinge baza cascadei.
- Exista mai multe cascade in lume care nu au fost inca inregistrate si numite, determinand lista de baza de date mondiala a cascadelor sa fie incompleta.
- Apa din cascada Niagara este atat de curata incat poate fi folosita ca una potabila.
- Zgomotul produs de vestitata cascada Victoria din Zimbabue este atat de mare incat poate fi auzit la o distanta de 40 de kilometri.
- Unele cascade ingheata cel putin o parte a anului, permitandu-le alpinistilor sa se catere pe ele.
Niciun comentariu: