29 iunie: Ziua Internațională a Pescarului
Ziua Internațională a Pescarului, având loc anual pe 29 iunie, este o sărbătoare care recunoaște și integrează eforturile pescarilor din întreaga lume.
Pescarii de pe tot globul sunt incredibili de importanți pentru lanțul de hrană întrucât peștii pe care-i prind sunt surse majore de nutriție pentru oamenii de pretutindeni. Pescuitul este o activitate preistorică, datând cu 40.000 de ani în urmă.
Ziua Internațională a Pescarului este marcată printr-o varietate de celebrări, muzică de fanfara și servirea de pește ca fel principal al meselor. Este organizată de Comitetul Zilei Pescarilor în numeroase țări, cu scopul de a se îmbunătăți și prezerva industria pescuitului, a se onora contribuțiile diferiților pescari de pe mapamond.
Totodată, ziua are rolul de a întări conexiuni de încredere între comunitățile de pescuit, vânzători, procesatori, agenții guvernamentale și neguvernamentale, ca factori decisivi în clădirea unui sector de pescuit profitabil, sustenabil.
Repere din istoria Zilei Internaționale a Pescarului
- Anii 200 î.Hr.: Oamenii inventează pescuitul cu undița, cea mai populară metodă de pescuit.
- Anii 1.000 d.Hr.: Începe creșterea de pești în mici iazuri.
- 1946: "Tratat de pescuit cu o undița", cel mai timpuri eseu englezesc despre pescuitul recreațional, este publicat de Juliana Berners.
- 1971: Bassmaste Classic. Organizarea celui mai mare eveniment de pescuit competitiv se desfășoară la lacul Mead, în apropiere de Las Vegas.
Lucruri interesante despre pescari
- Ziua Internațională a Pescarilor este numită și Ziua Sfântului Petru, după Siomn Petru, ucenicul pescar al lui Iisus Hristos.
- Cel mai mare pește prin cu undița este un "mare rechin alb", de 1199 de kilograme, capturat de Alfred Dean în sudul Australiei.
- Cu cât un peste este mai înfometat, cu atât este mai ușor pentru un pescar cu undița să-l captureze.
29 iunie: Ziua Internațională a Noroiului
Niciun comentariu: