Ianus: Simbol și semnificație
Ianus a fost în Roma antică zeul cu două fețe, simbol al intrărilor și ieșirilor, gardian al porților și pragurilor. Nu a existat vreo divinitate corespunzătoare în antichitatea grecească.
Toate porțile, ușile, erau sacre pentru Ianus, în credința că începerea oricărui demers, simbolizată de trecerea printr-o poartă, era decisivă pentru ducerea acestuia la bun sfârșit.
Binecuvântarea lui Ianus era necesară în prima luna a anului (Januarius / ianuarie) și la debutul fiecărei luni următoare și a fiecărei zile.
Campaniile militare romane porneau de la altarul lui Janus Geminus, ale cărui porți rămâneau deschise în decursul războaielor. Închiderea lor semnifica, astfel, perioade, mai rare, de pace.
Ca zeu al intrării ("Janun"), era paznicul intrării în case, având asupra sa un toiag al portarului și o cheie.
Era considerat ca un transmițător al cunoașterii despre agricultură și trăirea în acord cu legea. De asemeni, își avea locul în religia de stat romană.
"Capul lui Ianus" are, în prezent, în unele culturi, asociații simbolice similare cu cele ale "cuțitului cu două tăișuri", o combinație ambiguă de caracteristici pozitive și negative ale unei situații ori acțiuni.
Aparent independent de tradiția simbolică romană, în Africa Centrală există măști de lemn cu două fețe, una cu trăsături umane africane, iar cealaltă cu trăsături omenești europene.
Luna ianuarie – Simboluri și semnificații
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu