Iov: Simbol și semnificație
Iov este un personaj biblic simbolizând pe cineva a cărui credință în Dumnezeu rămâne mereu necutremurată în pofida unor încercări și lovituri ale sorții teribile, nemaipomenite.
Povestea lui Iov începe cu folosirea sa de către Dumnezeu și Satana ca un "subiect experimental", testat pentru a se determina adevărata sa credință în Dumnezeu.
Satana a primit permisiunea lui Dumnezeu de a-i face orice chin inimaginabil lui Iov („Iată, îţi dau pe mână tot ce are, numai asupra lui să nu întinzi mâna.”) și, așa cum a prezis Domnul, credința și dragostea față de Dumnezeu a acestuia nu s-au împrăștiat niciodată. "Dar ştiu că Răscumpărătorul meu este viu şi că Se va ridica la urmă pe pământ" (Iov 19:25).
Iov își dă seama că nu are cum să aibă vreo dispută cu Dumnezeu, trebuie să se încreadă în înțelepciunea Lui și, de aceea, este binecuvântat de Domnul, primind de două ori din ceea ce pierduse. Și, după asta, "Iov a mai trăit după aceea o sută patruzeci de ani şi a văzut pe fiii săi şi pe fiii fiilor săi până la al patrulea neam" (Iov 42:16).
Cartea lui Iov a fost prețuită mai cu seamă în Evul Mediu, așa cum se zicea în "Rugăciunea pentru morți": "Mântuiește-i, Doamne, sufletul sau, așa cum l-ai eliberat pe Iov de toate suferințele sale".
Interpretarea tipologică creștină, prin care conținutul vechiului Testament ar avea anticipări ale Noului Testament, îl vede pe suferindul Iov, batjocorit de foștii lui prieteni, ca fiind corespunzător lui Hristos, suferind și batjocorit pe Cruce, prietenii săi zemeflitori reprezentând ereticii, iar Iov, răzbunat și readus la fericire, creștinul dus în rai după Judecată de Apoi.
Afectat temporar de lepră și, apoi, vindecat, Iov a fost adeseori văzut ca sfântul patron al spitalelor, în special al celor care tratează lepra.
Niciun comentariu: