10 iulie: Ziua Globală a Independenței Energetice
Ziua Globală a Independenței Energetice din 10 iulie țintește anual să crească conștientizarea despre importanța surselor de energie alternative care, spre deosebire de combustibilii fosili, sunt reînnoibile și relativ nepoluante. Această zi a fost inițiată în 2006 de Michael D. Antonovich, membru al Consiliului districtual al supervizorilor din Los Angeles.
Ziua Globală a Independenței Energetice ne reamintește că energia este una dintre nevoile noastre de bază. Strămoșilor noștri nu le era necesară prea multă energie. Dar, odată cu invenția focului, necesitatea de a avea o sursă de energie s-a mărit treptat. Lemnul, combustibilul pentru foc era disponibil aproape peste tot. De-a lungul timpului, însă, din cauza descoperirilor continue ale umanității, aproape orice a avut nevoie de energie și, astfel, s-au căutat noi forme energetice. Energia vântului a început să fie folosită începând cu dezvoltarea navigației.
Cărbunele a fost un combustibil popular în epoca medievală, ajungând, gradual, să fie utilizat pe scară largă în industrie. Totuși, poluarea provocată prin arderea cărbunelui a stârnit îngrijorări. Din acest motiv a apărut orientarea spre surse curate de energie.
În prezent, sunt evidente progrese în utilizarea de energie curată și reînnoibila de la vânt, apă, soare, și altele. Cu toate astea, tehnologia întrebuințării acestor surse este încă limitată. Ziua Globală a Independenței Energetice are țelul de a încuraja crearea de noi idei și tehnologii în această privință, restrângându-se astfel cât mai mult poluarea, efectul gazelor de seră generat de combustibilii fosili.
9 iulie: Ziua Nu-ți Pune Toate Oăule Într-o Singură Omletă
Lucruri interesante despre combustibili și energie
- Luxemburg, Japonia, Irlanda, Republica Coreea și Belgia sunt primele în topul țărilor importatoare de energie.
- Petrolul a fost descoperit atunci când s-a forat în căutare de lignit.
- Ziua Globală a Independenței Energetice coincide cu data de naștere a lui Nikola Tesla.
- SUA consumă 44% din benzina lumii.
- Primul motor diesel a funcționat cu ulei de arahide.
10 iulie: Ziua / Sărbătoarea Sfintei Rosalia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu